Hlavní obsah

Lancii čeká znovuzrození, má nového šéfdesignéra

Lancia Ypsilon brzy možná nebude jediným modelem značky. Pod vedením nového šéfdesignéra Jeana-Pierra Plouého, který u koncernu PSA, dnes Stellantis, pracuje už 22 let, má u značky dojít ke znovuzrození.

Foto: Lancia

Lancia Ypsilon po poslední modernizaci

Článek

V posledních měsících se nejednou hovořilo o tom, že ikonickou italskou značku Lancia čeká znovuzrození. Nyní to vypadá, že brzy budou na světě reálnější obrysy – koncern Stellantis, pod nějž spadá, jí přidělil nového šéfdesignéra Jeana-Pierra Plouého.

Lancii a Alfě Romeo poteče více peněz, budou mít více příležitostí

AutoMoto

Plouého kariéra začala u Renaultu, kde je podepsán pod původním Twingem ze začátku 90. let, později pracoval u Volkswagenu a Fordu, až přešel do koncernu PSA. Tam od roku 1999 zastával pozici šéfdesignéra Citroënu a kromě několika produkčních aut stvořil koncepty C-SportLounge, C-Métisse a GT.

„Renesance Lancie je vzrušující výzva. Je to ikonická značka, u níž obnovíme její historickou pozici v Evropě a využijeme její velký potenciál,” nechal se slyšet. Značka bude vyvíjet modely společně s Alfou Romeo a DS a spekuluje se o tom, že první nový vůz bude ve třídě B-SUV na platfomě CMP, což by znamenalo dalšího sourozence Peugeotu 2008. Jestli to je moudrý první krok, ukáže čas.

Test Peugeotu 2008 GT: Stylovka především

Testy

Tuto značku Fiat před lety téměř pohřbil. Později, už za existence koncernu FCA, se v Evropě chvíli prodávaly chryslery s logem Lancia, a když tato strategie neměla úspěch, značka měla zcela skončit.

Jenže v Itálii přežila – s jediným modelem jménem Ypsilon, který existuje už od roku 2011 s několika drobnými modernizacemi. Tento model je na svém domácím trhu velmi úspěšný i přes fakt, že za nejlepší auto ve svém segmentu by jej označil asi málokdo. Novou šanci na plnohodnotný život si tak Lancia jistě zaslouží.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám