Hlavní obsah

Lamborghini Essenza SCV12 je vrcholem schopností značky

Novinky, dh, mb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako „esenci Lamborghini” máme chápat novinku zvanou Essenza SCV12. Vznikne pouhých 40 kusů a žádný nebude smět na veřejné silnice. V útrobách je nejsilnější atmosférický motor v historii Lamborghini. Dostane se jen k těm nejbohatším a nejdůležitějším zákazníkům značky.

Lamborghini Essenza SCV12Video: Lamborghini

 
Článek

Ten, kdo si bude moci koupit nový hypersport od Lamborghini, model Essenza SCV12, se stane členem velmi exkluzivního klubu. Parametry této italské novinky jsou totiž ohromující. A to i na vozidlo, které vzniklo v režii divize Squadra Corse čistě na závodní okruhy a nebude moci brázdit silnice.

Lamborghini představuje Sián Roadster, design má odvážný i na poměry značky

AutoMoto

V útrobách pracuje nejvýkonnější atmosférický motor v historii značky - 6,5l V12, známý v posledních letech zejména z modelu Aventador, byl naladěn na 830 koní.

Foto: Lamborghini

Lamborgihi Essenza SCV12

Automobilka uvádí poměr výkonu ku hmotnosti 1,66 kilogramu na koně, z čehož snadno spočítáme hmotnost vozu - 1378 kilogramů. Takto relativně nízké hmotnosti ve srovnání se 1770 kg těžkým Aventadorem SVJ bylo dosaženo velmi hojným použitím karbonu.

A také třeba hořčíkovými koly nebo tím, že díky základu karoserie ve formě karbonového monokoku nebylo potřeba instalovat ochrannou klec do kabiny. O nedostatek přilnavosti ale není třeba mít obavu - Essenza generuje 1200 kg přítlaku při rychlosti 250 km/h, tedy více než závodní auta třídy GT3.

Foto: Lamborghini

Lamborgihi Essenza SCV12

„Essenza SCV12 je dokonalým vyjádřením atmosférického motoru V12, což je symbol naší značky už od roku 1963,“ uvedl po představení auta ředitel značky Lamborghini Maurizio Reggiani. Auto v sobě podle něj snoubí tradici značky s novými filozofiemi ohledně použití lehkých materiálů a využívání aerodynamiky.

V novém lamborghini naboural jen 20 minut poté, co si jej pořídil

AutoMoto

„Vzdáváme hold závodní minulosti i přítomnosti - velké křídlo na zádi, postranní ploutve a přední lízátko pochází z Huracánu Super Trofeo Evo a GT3 Evo. Essenza SCV12 je perfektní kombinací našich tradic a představy budoucnosti,” říká Mitja Bokert, šéf divize Lamborghini Centro Stile.

Foto: Lamborghini

Lamborgihi Essenza SCV12

Čtyřicet šťastlivců, kteří si budou moci tohle auto dovolit zaplatit, a hlavně, automobilka jim ho prodá, si ho nebudou moci vzít domů. Vůz zůstane v nově postaveném hangáru v Sant'Agatě Bolognese, domovském městě automobilky, kde budou auta bez dalších poplatků zaparkovaná. Samozřejmý je nonstop dohled kamer, do nějž budou mít zákazníci přístup, aby se na své auto mohli podívat.

K čemu jim tedy bude? Automobilka v příštím roce zorganizuje několik akcí na závodních okruzích, kam technický tým Squadra Corse vozy přiveze, aby se zákazníci mohli projet.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám