Hlavní obsah

Když jen hodně nestačí. Ford uvedl F-150 Raptor R s výkonem 700 koní

Ford pro severoamerický trh představil dosud nejextrémnější verzi už tak výkonného pick-upu F-150 Raptor. S přízviskem R má pod kapotou motor V8 upravený společností Shelby a zahrnuje nová vylepšení podvozku.

Foto: Ford

Ford F-150 Raptor R

Článek

Nejnovější přírůstek do rodiny Fordu lze zařadit k nejextrémnějším a nejvýkonnějším vozidlům, jaká kdy americká automobilka představila. V USA se totiž na trh dostane pick-up F-150 Raptor R, který ještě vylepšuje a zvyšuje už tak extrémní hodnoty v rámci tohoto segmentu.

Foto: Ford

Ford F-150 Raptor R

Verze R totiž například od běžného Raptoru dostala motor V8 upravený od společnosti Shelby, který najdeme třeba v Mustangu Shelby GT500. V nastavení, jaké se nachází v Raptoru R, pak motor produkuje 700 koňských sil a z 0 na 100 km/h zrychlí v hodnotách pod 5 sekund, údajně přibližně za stejný čas jako Porsche 911.

Překvapení od Fordu: Retro teréňák Bronco míří na evropský trh

AutoMoto

Raptor R navíc od konstruktérů dostal nově naladěný kompresor pro zvýšení točivého momentu v nízkých a středních otáčkách, nové výfukové potrubí z nerezové oceli, hlubší olejovou vanu, nový olejový chladič a také filtr.

To vše znamená, že se vůz umí lépe chladit i v drsném terénním prostředí. Raptor R zkrátka jako jedno z mála super SUV slibuje rychlou jízdu i mimo vozovku.

Foto: Ford

Ford F-150 Raptor R

Vylepšení terénních vlastností umocňuje i fakt, že verze R má zpevněnou přední nápravu nebo odolnější hnací hřídel. Inženýři se ale podívali i do zadní části, kde prodloužili vlečná ramena k pětiprvkovému zadnímu odpružení a vylepšili i tlumiče Fox.

Nový Ford Ranger Raptor poprvé v Česku. Známe parametry i ceník

AutoMoto

V neposlední řadě odborníci ve Fordu přepracovali nastavení desetistupňové automatické převodovky, která nově lépe snese obří výkon. V součtu zkrátka Ford investoval veškeré úsilí do toho, aby byla novinka dobře připravena na masivní množství koní pod kapotou a byla také konkurenceschopná v porovnání se závodními terénními vozy.

Foto: Ford

Ford F-150 Raptor R

Objednávky na Raptor R už Ford v USA začal přijímat a zavázal se k prvním dodávkám na konci letošního roku. Vůz se mimo techniky od standardního Raptoru liší agresivnějším bodykitem, černými detaily a nápisem R. Na evropský trh novinka nejspíš nedorazí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám