Hlavní obsah

Kdyby se tahle Alfa Romeo stala nástupcem posledního osmiválce značky, svět by padl na kolena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alfa Romeo Montreal jako nástupce 8C Competizione? Má na to i to správné pohonné ústrojí. Vznikla ale jen virtuálně, jako snaha designéra vrátit se do dětských let, kdy se původním Montrealem vozil. A u toho téměř jistě zůstane.

Foto: Luca Serafini

Alfa Romeo Montreal Vision GT Concept

Článek

Když se objeví nějaká ilustrace automobilu, většinou to bývá elektromobil a/nebo auto z budoucnosti, jako např. Mercedes Vision Mantilla, z něhož elegance přímo stříkala. Dnes tomu je trochu jinak – tahle oranžová placka má spalovací motor.

K čemu jinému by byly čtyři výfuky na zádi, poněkud neobvykle uspořádané, budiž, ale přesto výfuky. Stroj, na který se díváme, se jmenuje Alfa Romeo Montreal Vision GT a je svým způsobem ztělesněním snu malého kluka.

Foto: Luca Serafini

Alfa Romeo Montreal Vision GT Concept

Kluka, který dnes už není malý – italského designéra Lucy Serafiniho. Vzpomínka na Alfu Romeo Montreal, tu skutečnou ze 70. let minulého století, je dodnes živá: „V roce 1986 můj otec koupil jasně oranžovou Alfu Romeo Montreal. Byla celá původní, až na výfukový systém, ten byl od firmy Ansa Marmitte. (...) Couval do garáže, všude kolem byl kouř a první, co jsem viděl, byla červená světla a chromované koncovky výfuku.”

„Snažil jsem se vytvořit něco, co by mě dokázalo vrátit do dětských let. Něco na čtyřech kolech, co vás přiměje říct WOW!” dodává. A my musíme dodat, že se mu to opravdu podařilo, protože tenhle koncept je dechberoucí.

Foto: Luca Serafini

Alfa Romeo Montreal Vision GT Concept

Původní Montreal měl pod přední kapotou 2,6l osmiválec, který poháněl zadní kola. Dá se očekávat, že umístění motoru bude u tohoto konceptu stejné, byť kapota vypadá vážně nízká na to, aby pod ní bylo něco jiného než plochý motor. To jsou ale spekulace, Luca Serafini takovéto informace nesdílel.

Křivky vozu jsou ale blízké dokonalosti, na celém autě vidíme motivy z původního Montrealu, jen přetavené do moderní podoby – přední světla, žebra za bočními dveřmi, siluetu...

Foto: Alfa Romeo

Původní Alfa Romeo Montreal

Bohužel, takovéhle auto s největší pravděpodobností nikdy nevznikne, třebaže by bylo víc než důstojným nástupcem svůdné Alfy Romeo 8C Competizione.

Foto: Alfa Romeo

Alfa Romeo 8C Competizione

Reklama

Související témata:

Související články

Tesla Roadster v ilustraci přistála na Marsu

Můžou po Marsu jezdit auta, jaká známe ze Země? Teoreticky ano, pokud jsou elektrická, a tedy nepotřebují kyslík. Prakticky tam jezdí jen dálkově ovládané...

Výběr článků

Načítám