Hlavní obsah

Závoďák pro Le Mans budoucnosti je nekonečně elegantní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řada konceptů budoucnosti zrovna neláká fanoušky aut, aby se v nich svezli. Sem tam se ale najde výjimka a Mercedes-Benz Vision Mantilla k nim rozhodně patří. Je dílem čínské designérky Ke Jin, pracující v Německu, a má být konceptem závoďáku pro Le Mans budoucnosti.

Foto: Ke Jin

Mercedes-Benz Vision Mantilla

Článek

Tahle dlouhá placka samozřejmě není existující auto, a ani to není designérské cvičení Mercedesu. Stvořila ji nezávislá designérka Ke Jin jako vizi, jak by mohl nejslavnější vytrvalostní závod na světě, čtyřiadvacetihodinovka v Le Mans, vypadat v roce 2040.

Foto: Ke Jin

Designérka brala inspiraci mimo jiné i v závodních autech 90. let minulého století.

Inspirována unikátními Mercedesy, jako C111 nebo CLK GTR, navrhla elektrický závoďák, protože v budoucnosti „budou lidé objevovat zábavu v motorsportu elektromobilů”, jak ke konceptu uvedla.

Maybach Opera je vizí superluxusního auta budoucnosti

AutoMoto

Další inspirací však byly dámské šaty - protože v motorsportu vidí čím dál více žen. „Inspirovala jsem se tvarem dlouhých šatů, jak plynou k zemi. (...) Chci, aby můj design také měl tuto jemnou eleganci, ale zároveň sílu a hrdost,” uvádí Jin.

Foto: Ke Jin

Rádi bychom napsali, že osm kroužků znamená osm válců, ale tohle je elektromobil.

Mantilla vypadá neuvěřitelně dlouhá a nízká a je navržená tak, aby měla co nejnižší odpor vzduchu. To pomáhá rychlosti i snížení spotřeby energie, což se hodí nejen proto, že je to elektromobil.

Co nevidíme, jsou jakékoliv dveře či kokpit, takže buď je tento vůz plně autonomní, anebo pilot vyhlíží ven jiným způsobem a nastupuje třeba po odklopení celé karoserie, jako u některých dragsterů. Ale to můžeme jen spekulovat.

Foto: Ke Jin

Karoserie připomíná leccos.

Samozřejmě, pravděpodobnost, že takovéhle auto někdy vznikne, se blíží nule. Bohužel, protože s takovýmito tvary by jistě nemělo nouzi jak o zákazníky z řad běžných smrtelníků, tak závodních týmů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám