Hlavní obsah

Kansaský úřad chtěl sešrotovat zrenovovaného veterána kvůli drobnému detailu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Richard Martinez snil celý život o tom, že si na důchod koupí Chevrolet Corvette první generace. V roce 2016 se mu to podařilo - ale od té doby až do nynějška bojoval s úřady, aby jeho vůz nesešrotovaly kvůli neoriginálním nýtům na štítku s VIN.

Foto: Profimedia.cz

Chevrolet Corvette gen. C1 z roku 1959 (Ilustrační foto)

Článek

V USA jsou, stejně jako snad na většině míst světa, zajímavá historická auta velmi ceněná a mají velké základny fanoušků. Chevrolet Corvette jakožto jedna z ikon amerického automobilového světa k takovým autům bezesporu patří. Kansaský občan Richard Martinez však několik let bojoval o to, aby jeho corvette z roku 1959 úřady nenechaly sešrotovat.

Martinez si koupil zrenovovaný Chevrolet Corvette gen. C1 v roce 2016 za 50 tisíc dolarů, tedy tehdejším kurzem cca 1,2 milionu korun. Koupil ho v Indianě a zmíněná renovace proběhla v Illinois. Když ale vůz chtěl doma v Kansasu zaregistrovat, vůz mu byl zabaven a úřady ho chtěly sešrotovat - označily ho za kontraband.

Foto: Profimedia.cz

Chevrolet Corvette gen. C1 z roku 1959 (Ilustrační foto)

Proč? Protože při renovaci dílna odstranila štítek s identifikačním číslem VIN a později ho na své místo vrátila, ovšem s jinými nýty, uvádí web KCTV5, který se případu věnuje. To je běžná praxe při renovacích a v Indianě ani Illinois s tím nebyl problém. V Kansasu je to ale nelegální.

Nic nebylo zfalšováno, ani číslo VIN, ani ona plaketka. „Když ji vraceli na místo, použili moderní nýty, nikoliv staré,“ říká Martinez ve starším videu stejného webu. To je všechno. Kvůli tomu vůz strávil pět let na odstavných parkovištích a Martinez u právníků, na úřadech a v soudních síních.

Švéd si dovezl veterány na renovaci, úřad je označil za odpad a nařídil sešrotovat

AutoMoto

Nic z toho samozřejmě není zadarmo. Expert odhadl loni v září poškození na 28 tisíc dolarů (tehdejším kurzem cca 600 tisíc korun) a Martinez vynaložil na soudní výlohy dalších 30 tisíc dolarů (dnešním kurzem cca 676 tisíc korun).

Na Martinezovu stranu se však v minulosti postavil i Kansaský justiční institut, který žádal soud, aby chránil vlastnická práva člověka, na kterého kansaská policie pohlíží jako na nevinného. Pomineme-li absurditu zkoumání nýtů na plaketce kdekoliv jinde, než na concours d'elegance, sám Martinez se záměny nýtů nedopustil, a tedy není za co ho trestat. Sešrotování auta, o kterém snil už od mládí, že si ho na důchod koupí, samozřejmě je trestem zásadním.

Foto: Profimedia.cz

Chevrolet Corvette gen. C1 z roku 1959 (Ilustrační foto)

Martinez nakonec soudní pře vyhrál, auto mu musí být vráceno. A dokonce v Kansasu prošel nový zákon - guvernérka Laura Kellyová ho podepsala před několika dny - vyjímající určité modifikace historických vozidel z pravidel ohledně manipulace s čísly VIN, aby se nic podobného nemohlo opakovat.

Všechno tedy dobře dopadlo a třebaže vůz stále trčí ve skladišti a nejspíš bude potřebovat zásadní opravy, Martinez už má jasno, jak oslaví úspěch, až vůz dostane zpátky. „Uspořádám večírek, bude zábava. Budu lidi zadarmo vozit po sousedství,“ říká.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám