Hlavní obsah

Kalifornský řidič Tesly spal za volantem, vůz se řídil sám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alexander Samek jel v pátek nad ránem ve své Tesle Model S domů po kalifornské dálnici 101. Na tom by nebylo nic až tak zvláštního, kdyby při tom Samek nespal a kdyby se vůz neřídil sám. Policie vůz zastavila a až pak dokázala řidiče probudit.

Foto: Tesla

Tesla Model S (Ilustrační foto)

Článek

Nejmenovaný člen sboru kalifornské dálniční policie jel okolo půl čtvrté hodiny ráno v pátek minulého týdne po dálnici 101 jižním směrem, když si všiml vozu, jehož řidič vypadal, že spí. Onen vůz byla Tesla Model S a cestovala 70 mph (112 km/h), tedy rychleji, než je v místě dovoleno. Informoval o tom americký web Autoblog.

Policista ho chtěl zastavit standardním způsobem – zařadil se za něj a zapnul majáky. Tesla ale nereagovala. Policie tedy s pomocí dalšího auta zabránila ostatním na silnici v přiblížení se k Tesle a jedno auto se zařadilo před ni. Tehdy se chytil autopilot, a když policejní auto zpomalovalo, až zastavilo, Tesla udělala totéž.

Pak policisté klepali na okno tak dlouho, než řidiče, Alexandra Samka, šéfa plánovací komise města Los Altos, vzbudili. Podrobili ho orientační zkoušce na alkohol a zatkli pro podezření z jízdy pod vlivem návykové látky.

Foto: Tesla

Tesla Model S (Ilustrační foto)

Autopilot značky Tesla se sice jmenuje, jako by zvládl všechno sám, ale ve skutečnosti to je „jen” kombinace adaptivního tempomatu a aktivního hlídače jízdních pruhů. Nicméně, v tomto případě pravděpodobně zachránil Samka i ostatní řidiče před nehodou.

„Je skvělé, že máme tyto technologie, ale je třeba připomínat, že i přesto musí řidič-člověk mít neustále kontrolu nad vozidlem,” komentoval incident Art Montiel, mluvčí kalifornské dálniční policie, pro web Palo Alto Online.

Abyste za volantem neusnuli, i když zrovna používáte adaptivní tempomat a aktivního hlídače v jízdních pruzích, vyžaduje drtivá většina těchto systémů ruce na volantu. Pokud volant nedržíte, vůz začne pískat, aby vás případně probudil. Zda tomu tak bylo i v případě Samkovy Tesly a řidič jen na výstrahu nedbal, není známo.

Reklama

Výběr článků

Načítám