Hlavní obsah

Kalašnikov představil konkurenta pro Teslu. Vyrobil ho ze starého moskviče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne „koncept elektrického supersportu”, člověk si představí nějakou placku, do které se stran bagáže vejde jen bílá košile a rulička stoeurovek. Ruská zbrojařská firma Kalašnikov však takhle označuje svou novinku CV-1, která má být konkurencí pro americkou Teslu.

Koncept elektromobilu Kalašnikov CV-1Video: Kalašnikov

 
Článek

Koncept Kalašnikov CV-1, představený na mezinárodním fóru Army-2018, je kombík s poněkud retro tvary. Nejednomu může připomenout starou ladu a nebude daleko - vůz skutečně vznikl ze starého sovětského auta, a to z modelu IŽ 2125 Kombi, také zvaného Moskvič 1500 Kombi. Proto např. nemá skryté stěrače.

Foto: Kalašnikov 2x

Koncept elektromobilu Kalašnikov CV-1

O pohon se stará elektromotor o výkonu 220 kW (300 koní), což, nutno uznat, je na označení „supersport” dost málo. S údajným zrychlením na stovku za 6 sekund je to podobně. V baterii je podle výrobce dost elektřiny na dojezd 350 kilometrů na jedno nabití.

Její kapacita je 90 kWh a má s ní spolupracovat „revoluční” měnič k řízení toku proudu z baterie, díky kterému má být nejvyšší užitečné zatížení pohonného ústrojí až 1,2 megawattu. Čím je měnič revoluční, výrobce nevysvětlil.

Foto: Kalašnikov

Koncept elektromobilu Kalašnikov CV-1

Ambice však nemá malé. „Tato technologie nám umožní dostat se na roveň světových výrobců elektromobilů, jako je Tesla, a konkurovat jim,” citovala firmu Kalašnikov agentura RIA-Novosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám