Hlavní obsah

Jedinečná lamborghini přijíždějí jako rozlučka s atmosférickým dvanáctiválcem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilka Lamborghini představila dva jedinečné supersporty, kupé Invencible a roadster Autentica. Jde o rozloučení s atmosféricky plněným dvanáctiválcem, který bez elektromotoru nebo turbodmychadel již nebude k mání.

Foto: Lamborghini

Lamborghini Invencible

Článek

Automobilová veřejnost si dosud myslela, že posledním lamborghini, které bude mít „čistý“ motor V12, je model Aventador ve finální edici Ultimae. Jenže nyní je tu dvojice supersportů Invencible a Autentica, které vzniknou jen v jediných kusech.

Oba vozy jsou založeny na dlouhotrvající platformě aventadoru, která měla premiéru před dvanácti lety. Modely Invencible a Autentica jsou směsicí minulých modelů, protože obsahují stylové prvky odvozené od několika strojů s V12, včetně reventonu. Jednalo se o limitovanou speciální edici založenou na murcielagu, ale s vnějším vzhledem, který pokračoval v náhledu na aventador.

Lamborghini říká, že dvojice také přebírá prvky z limitovaného modelu Veneno, což byl stylově pravděpodobně nejdivočejší derivát aventadoru. Pokud se vám design kapoty zdá povědomý, je to proto, že byl vypůjčen z vozu Essenza SCV12, „bestie“ pouze pro závodní dráhu s 6,5litrovým agregátem vytáčeným na 818 koní.

Unikátní vozy využívají nejvýkonnější konfiguraci úctyhodného dvanáctiválce, jakou kdy Lamborghini dalo do silničního vozu. Stejně jako u Aventadoru Ultimae uprostřed uložený atmosférický motor produkuje 769 koní a točivý moment 720 Nm. To vše na silnici přenáší systém pohonu všech kol prostřednictvím sedmistupňové převodovky.

Lamborghini neprozrazuje, kolik peněz si za obě auta účtuje. Vzhledem k tomu, že druhé takové nenajdete, zřejmě putují do sbírek vážených zákazníků.

Nástupce Lamborghini Aventador natočen při testování

AutoMoto

Lamborghini otevřelo zrekonstruované muzeum na šedesáté výročí

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám