Hlavní obsah

Hennessey Venom F5 překonal rychlostní rekord předchůdce

Americký supersport Hennessey Venom F5 se rozjel na 437,1 km/h, tedy více, než zvládl jeho předchůdce Venom GT. Stále chce překonat 300 mil v hodině, ale nyní se soustředí na dodávky aut zákazníkům.

Foto: Hennessey

Hennessey Venom F5

Článek

Že texaský úpravce Hennessey vyvíjí už své druhé vlastní auto, nazvané Venom F5, je známo už několik let. Má nejvýkonnější spalovací motor ze všech silničních automobilů na světě a firma se bude snažit přesáhnout rychlostní metu 300 mph, tedy 483 km/h. Tak daleko zatím není, ale po určité odmlce John Hennessey, zakladatel a šéf firmy, sdílel, jak pokračuje vývoj.

Vybral si k tomu příležitost dosažení rychlosti 271,6 mph, tedy 437,1 km/h, kterou vůz s šasi číslem 1 dosáhl při testování v únoru; zpráva se nicméně dostala na svět až ve čtvrtek videem zveřejněným na youtubovém kanálu firmy. Taková rychlost je o chloupek vyšší, než bylo 270,49 mph (435,31 km/h), s čímž se předchůdce jménem Venom GT stal neoficiálním nejrychlejším autem světa.

Hennessey Venom GT je novým nejrychlejším sériovým vozem na světě

AutoMoto

Texaská společnost dokončuje vývoj vozu, říká John Hennessey ve videu, a bude se soustředit na dodávání aut zákazníkům. Letos jich chce dodat přes tucet. S pokusy o rychlostní rekord nekončí, ale dá si chvilku přestávku; cíl je stále přesáhnout 300 mph.

Pro připomenutí, Venom F5 pohání 6,6l osmiválec se dvěma turbodmychadly. Nejvýkonnější motor v silničním autě je to díky výkonu 1842 koní. Točivý moment má hodnotu 1617 Nm.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám