Hlavní obsah

Giugiaro oslavil 50. výročí novým Ferrari

Novinky, Andrej Poliak

Italský automobilový designér Girgetto Giugiaro oslavil půl století své práce v automobilovém designu. Výčet vozů, které nesou jeho rukopis by byl velmi dlouhý. Giugiaro se rozhodl jubileum oslavit po svém. Navrhl nový model Ferrari, který se jmenuje příznačně GG 50. Dostal se tak pravděpodobně poprvé v kariéře do úlohy zadavatele i realizátora v jedné osobě.

Článek

Myšlenka vyrobit model, který by připomínal padesát let v oboru, se zrodila na loňském autosalónu v Paříži. Giugiaro se zde sešel se šéfem Ferrari Luca di Montezemolo o svém nápadu ho informoval. Montezemolovi se líbil a hned se poohlížel po sériovém modelu Ferrari, ze kterého by jubileum připomínající vůz mohl vzejít.

Nakonec padla volba na čtyřmístné kupé 612 Scaglietti, které je výsledkem práce konkurenčního italského designérského domu Pininfarina. Montezemolo dal Giagiarovi dvě rady: nesmí se omezovat v kreativním pojetí nového vozu a automobil musí splňovat tradiční hodnoty vyznávané modely Ferrari.

GG 50 je se svou délkou 4,81 metru oproti Scaglietti o devět centimetrů kratší. Rozvor 2,95 metru byl však zachován. Technici Italdesignu rovněž premístili novou 95litrovou palivovou nádrž. Ve Scaglietti je nádrž umístěna vertikálně za zadními sedačkami. V GG 50 je nyní nádrž pod podlahou. Zavazadlový prostor tak nabízí místo pro až 1,4 metru dlouhý předmět. Objem zavazadelníku byl tímto oproti Scaglietti zvětšen o 30 litrů na 270 l v základním provedení. Po sklopení zadních sedaček se zvětší na 500 litrů.

Ferrari GG 50 si světovou premiéru odbude na tokijském autosalónu, který se koná od 21. října do 6. listopadu.

Anketa

Který z automobilů se vám líbí více? Ferrari 612 Scaglietti nebo Ferrari GG 50?
612 Scaglietti
56,6 %
GG 50
43,4 %
Celkem hlasovalo 1039 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám