Hlavní obsah

General Motors posouvá své plány s elektromobily. Nejsou čipy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obří americká společnost General Motors je nucena odložit své velkolepé plány na výrobu 400 tisíc elektrických vozidel do konce roku 2023. Důvodem je nedostatek polovodičových čipů a dalších dílů.

Foto: Cadillac

Cadillac Celestiq

Článek

Ačkoli je situace na trhu s polovodičovými čipy čím dál lepší, což způsobuje i nižší poptávka po autech v roce 2022, některé automobilky mají se svojí dodavatelskou sítí stále problémy. Mezi ně patří třeba americká firma General Motors, které tyto trable brání v plnění slíbených plánů.

Obří konglomerát je kvůli nedostatku polovodičových čipů nucen posunout své závazky, že vyrobí do konce příštího roku 400 tisíc elektromobilů, až na léto 2024. Oznámila to generální ředitelka GM Mary Barraová.

Zpomalení výroby je pak vidět prakticky okamžitě. Příkladem budiž fakt, že z továrny Spring Hill mělo letos vyjet na 10 tisíc kusů crossoveru Cadillac Lyriq. Revidovaný plán přitom počítá jen s patnácti sty auty. Podobně je na tom také honosné elektrické SUV GMC Hummer EV.

Podobně jako dva výše uvedené modely pak pravděpodobně dopadnou i další elektrické vozy od GM, což automobilce rozhodně radost nedělá. Otázkou totiž zůstává, zda stihne firma doplnit své zásoby čipů během příštího roku.

První elektrický cadillac se ukázal v produkční formě

AutoMoto

Reklama

Související články

GM pracuje na vojenských elektromobilech

Americká automobilka General Motors uvedla, že bude ve spolupráci s americkou armádou vyvíjet novou platformu pro vojenské elektromobily. Základem by měla být...

Výběr článků

Načítám