Hlavní obsah

Ford má v Evropě propouštět kvůli elektrifikaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilka Ford chce v Evropě zrušit nejméně tisícovku pracovních míst v rámci restrukturalizace, která je nutná k postupnému přechodu na výrobu výhradně elektrických aut. Týkat se to má výroby, vývoje i administrativy.

Foto: Ford

Ilustrační foto

Článek

Evropská divize americké automobilky Ford plánuje propustit čtyřciferný počet lidí, tedy nejméně tisíc, ze své centrály a továrny v Kolíně nad Rýnem. Uvedl to magazín Automobilwoche s odkazem na zdroje uvnitř automobilky.

Firma v Evropě vytváří novou obchodní strukturu v rámci postupného přechodu na výrobu a prodej výhradně elektrických aut. Součástí toho je snížení počtu pracovních míst podle zdrojů o čtyřmístné číslo. Již dříve oznámila, že do roku 2030 chce být v Evropě kompletně elektrická.

Pracovní místa se budou rušit jak v montování aut a výrobě motorů i převodovek, tak i ve vývoji, administrativě a prodejním oddělení. Spekuluje se o tom, že se to bude významně týkat technického centra v Merkenichu nedaleko Kolína. Může se to ale týkat i dalších míst v Evropě.

K těm patří továrny ve španělské Valencii, kde má automobilka v plánu vyrábět elektromobily, v německém Saarlouis, britském Dagenhamu a Halewoodu, rumunské Craiově a tureckém Kocaeli. Technická a vývojová centra jsou kromě Merkenichu také v britském Duntonu a německých Cáchách, v belgickém městě Lommel má Ford testovací polygon.

V jakém časovém horizontu má ke zrušení oněch míst dojít, není v tuto chvíli známo. Automobilka zprávy nekomentovala, uvedla však, že přechod na výrobu elektromobilů si vynutí „významnou změnu“ ve způsobu, jakým vyrábí auta.

Vysoké ceny elektromobilů mohou způsobit zavírání továren, varuje šéf Stellantisu

AutoMoto

Ford chystá vlastní platformu pro elektromobily, jen na techniku od VW se nespolehne

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám