Hlavní obsah

Finové se pokusili vyslat auto do vesmíru pomocí dynamitu

V hlubokém finském lese cosi úchvatně selhalo. Sice to nebyl oficiální vesmírný program, ale raketa do vesmíru vypuštěna být měla, společně s vozem. Tedy, alespoň to autoři videa prohlašují.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dá se doručit pizza do vesmíru pomocí dynamitu? Na takhle šílenou otázku člověka okamžitě napadne odpověď, ale věda je tu od toho, aby věci ověřovala. Tak se finský experimentátor a youtuber Lauri Vuohensilta rozhodl to ověřit.

Youtuber, který proslul tím, že hydraulickým lisem rozmačkával úplně cokoliv, co mu přišlo pod ruku, vzal auto, které vypadá jako starý Hyundai Getz, namontoval na něj směrové rakety, nějaká křídla a oblepil ho nápisy „Vesmírný taxík” a „Rozvoz pizzy”.

Pak si našel kus lesa, kde kilometry okolo nebylo nic než stromy - ve Finsku to není problém - a do země tam zakopal 70 kg dynamitu.

„Chceme se dostat ke galaxii Andromeda, takže potřebujeme spoustu síly,” říká jeho kolega zkraje videa. Na dynamit postavil vůz... a celé to odpálil.

S vozy Subaru za polárním kruhem: V extrému najdete ryzí zábavu

AutoMoto

Nechce-li se vám sledovat celé video, přeskočte na čas 7:02, kdy začíná samotný start. Efektivita moc velká nebyla, vůz se nejenže nedostal k Andromedě, ale ani neopustil atmosféru, třebaže videoilustrace ukazuje něco jiného. Efektnost ovšem byla úžasná - na gejzír hlíny, kamení a kusů auta byla radost pohledět.

Nemusíme snad ani dodávat, že tohle nemáte zkoušet. Ostatně, zkraje videa to autoři i píšou.

Reklama

Související témata:

Související články

První klasický kosmodrom Bajkonur slaví 65 let

Za první klasický kosmodrom světa je označován nejznámější ruský kosmodrom Bajkonur ležící nicméně na území Kazachstánu. Jde o rozsáhlý komplex odpalovacích...

Výběr článků

Načítám