Hlavní obsah

Fiat Topolino se vrací jako elektrické mikroauto bez dveří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městské elektrické mikroauto Fiat Topolino nemá dveře, zato nabídne plátěnou střechu a možnost ho řídit už od 16 let. Technický základ je v Citroënu Ami.

Foto: Fiat

Fiat Topolino

Článek

Nejmenším novým fiatem už není model 500. Automobilka dokázala postavit ještě menší auto - ovšem není to tak úplně auto. Jmenuje se Topolino a je to ve skutečnosti elektrická čtyřkolka.

Třebaže to automobilka v oficiální tiskové zprávě nezmiňuje, nové topolino je překarosovaným Citroënem Ami. Má výrazně jinou příď a chybí mu dveře; místo nich tu jsou jen zacvakávací lana jako někde v divadle. Horní, prosklená část karoserie je však až na zčásti plátěnou střechu totožná.

Automobilka zatím zveřejnila pouze jedinou fotografii, takže nemůžeme nahlédnout na to, jak vůz vypadá zezadu, či do interiéru. Tam jsou ale jasné jen dvě sedačky.

Legendární Fiat Uno se představil před 40 lety

AutoMoto

Neprozradila ani nic o technických datech, ovšem můžeme očekávat, že budou stejná jako u zmíněného ami. Ten nabízí osmikoňový elektromotor, který vůz rozjede na 45 km/h, a baterii o kapacitě 5,5 kWh, která má stačit na zhruba 70 km jízdy.

Co však Fiat k vozítku uvádí, je, že „rozšiřuje mobilitu a svobodu i těm nejmladším zákazníkům“. Tím odkazuje na fakt, že topolino v řadě evropských států včetně Česka budou moci řídit i šestnáctiletí. Kolik peněz si na vůz budou muset připravit, však zatím není známo.

Foto: Fiat

Fiat 500 „Topolino“

Jméno Topolino znamená „malá myš“ a také je italským jménem proslulého Mickey Mouse. Hlavně ovšem má původ v lidové přezdívce původního Fiatu 500, vyráběného v letech 1936-1955. Ten byl v době své výroby jedním z nejmenších aut na světě a díky dostupné ceně se ho vyrobilo 520 tisíc kusů ve třech provedeních.

Papež František křižuje Budapešť v malém fiatu

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám