Hlavní obsah

EU zahájí šetření ohledně elektromobilů z Číny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína uměle udržuje na nízké úrovni ceny svých elektromobilů skrze státní dotace. Řekla to ve středečním projevu v Evropském parlamentu o stavu unie šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. To podle ní křiví trh, a proto Evropská komise zahájí šetření. Podle šéfky EK se unie musí bránit neférovým praktikám ze strany Číny.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Světové trhy jsou zaplavené levnými elektromobily z Číny, prohlásila von der Leyenová. „Jejich ceny jsou uměle drženy nízko díky rozsáhlým státním dotacím,“ uvedl šéfka EK. Zároveň oznámila, že Evropská komise zahajuje šetření ohledně čínských elektromobilů a státních dotací, které dostávají čínské automobilky.

Podle von der Leyenové se EU musí bránit neférovým čínským praktikám na trhu. Poukázala například na zkušenost z minulých let z odvětví solárních elektráren, kde Čína získala silné postavení kvůli nízkým cenám. „Je také klíčové ponechat otevřené kanály komunikace a dialogu s Čínou,“ uvedla.

Šéfka Evropské komise se v první části svého projevu před europoslanci věnovala ekonomickým a ekologickým tématům. Podle ní jde modernizace ekonomiky a průmyslu ruku v ruce se snižováním emisí oxidu uhličitého a EU bude průmysl na cestě k čistější výrobě podporovat. Poukázala, že unie nyní přitahuje více investic do vodíku vyrobeného z obnovitelných zdrojů než USA a Čína dohromady, a také, že se zvýšil počet oceláren, jež přešly na „čistou výrobu“.

Zničme staré legendy, volá BYD po bližší spolupráci čínských automobilek

AutoMoto

Čínský výrobce elektromobilů Xpeng chystá další expanzi v Evropě

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám