Hlavní obsah

Čínský výrobce elektromobilů Xpeng chystá další expanzi v Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínský výrobce elektromobilů Xpeng chce dál expandovat na evropském kontinentu. Příští rok chce být i v Německu, Británii a ve Francii, řekl v pondělí novinářům před zahájením autosalonu IAA Mobility v Mnichově šéf automobilky Brian Gu. Od začátku příštího roku bude firma prodávat elektromobily G9 a P7 i na izraelském trhu.

Foto: Profimedia.cz

Xpeng G9

Článek

„Máme smělý plán posunout se do globální arény,“ řekl Gu. V Evropě už firma prodává elektromobily v Nizozemsku a v Norsku, uvedla agentura Reuters. Podnik rovněž nabídne vůz G6 jako svůj první model s volantem na pravé straně.

Čínští výrobci elektromobilů se v Evropě snaží expandovat, na zahraničních trzích usilují o vyšší marže a rychlejší růst. Evropské konkurenty vyzývají na souboj přímo na jejich domácích trzích, a to nabídkou levnějších aut. Na svém domovském trhu se čínští výrobci elektromobilů také potýkají s drtivou cenovou válkou, která jim stlačila marže a omezila možnosti růstu.

Zatímco v jihovýchodní Asii a v Jižní Americe čínští výrobci elektromobilů dokázali prodej výrazně zvýšit, na evropském trhu je to pro ně pořád relativně obtížné. Přestože jsou schopni nabídnout elektromobily za konkurenceschopné ceny, potýkají se v Evropě s problémy, včetně regulačních opatření a horší infrastruktury pro elektrická auta. Problémem jsou pro ně také odlišné preference zákazníků nebo povědomí o značce.

Výrobce elektromobilů XPeng otevře ve Stockholmu svou první prodejnu mimo Čínu

AutoMoto

Veletrh IAA Mobility v Mnichově začíná v úterý a potrvá do konce týdne. Očekává se, že výstavu budou provázet protesty klimatických aktivistů. Úvodního dne se zúčastní i český ministr dopravy Martin Kupka, který bude jednat se zástupci automobilového sektoru. České zastoupení v Mnichově ale nebude nijak výrazné.

Mnichovskému autosalonu bude podle expertů dominovat odhodlání, že Evropa musí ve výrobě elektromobilů zmírnit náskok rivalů z jiných částí světa. Nejsou to jen čínští výrobci, ale také americká automobilka Tesla, která rovněž expanduje v Evropě, včetně Německa. Dostupné elektromobily ale podle analytiků nabízejí hlavně čínští výrobci.

„Musí to být boj. Je jasné, že oni jsou v hodnotovém řetězci velmi konkurenceschopní,“ řekl na adresu čínských výrobců elektromobilů ředitel francouzské automobilky Renault Luca de Meo. „Musíme je velmi rychle dohnat,“ dodal.

Zničme staré legendy, volá BYD po bližší spolupráci čínských automobilek

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám