Hlavní obsah

Elektrický Volkswagen ID. GTI dorazí v roce 2026, prozradil šéfdesignér značky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéfdesignér německé automobilky zavzpomínal na původní Golf GTI a zveřejnil první konkrétnější informaci o příchodu jeho elektrického nástupce. Chvíli si na něj ještě počkáme.

Foto: Volkswagen

Koncept elektromobilu ID. GTI

Článek

Zatímco první výkonné elektromobily značky Volkswagen zdobilo označení GTX, v blízké budoucnosti se značka opět plánuje vrátit k ikonickému označení GTI, jak ostatně ukázala již v září, kdy představila koncept ID. GTI. Během jeho uvedení ovšem automobilka nijak nezmínila časový horizont, kdy se tichého GTI dočkáme.

To se však změnilo s nedávným příspěvkem šéfdesignéra značky na Instagramu. Andreas Mindt zde totiž sdílel společnou skicu původního Volkswagenu Golf GTI z roku 1975 společně se skicou nového elektromobilu ID. GTI. V komentáři pak uvedl následující:

„Golf GTI byl poprvé představen na frankfurtském autosalonu v roce 1975 v sérii 5000 kusů. Do dnešního dne se jich prodalo více než 2,8 milionu. V roce 2026 představíme elektrickou verzi tohoto ikonického modelu.“

Elektrické GTI je tu, sportovní verze vznikne z nejlevnějšího volkswagenu

AutoMoto

Elektrické GTI by tak mělo být představeno zhruba rok po uvedení produkční verze konceptu ID. 2all, tedy relativně dostupného elektrického hatchbacku s cenovkou kolem 25 000 eur (cca 615 000 Kč), který by měl údajně nabídnout vnitřní prostor Golfu. V roce 2026 se navíc očekává i premiéra SUV modelu ID. 2all SUV.

Není přitom tajemstvím, že koncept ID. GTI vycházel právě z konceptu ID. 2all, přičemž základem obou vozů by měla být nová platforma MEB Entry, schopná pojmout baterie o kapacitě 38 nebo 56 kWh. Už samotný koncept ID. 2all přitom sliboval výkon až 150 kW na předních kolech, u konceptu GTI tak zřejmě můžeme očekávat výkon ještě vyšší.

Je také otázkou, jak moc se bude termín představení lišit od termínu uvedení na trhy, je však možné, že se produkční Volkswagen ID. GTI bude nabízet po určitý čas společně se spalovacími modely GTI, včetně ikonického golfu, který čeká v roce 2024 modernizace.

Volkswagen ukázal „elektromobil pro každého“. V roce 2025 má stát pod 600 tisíc

AutoMoto

VW poodhaluje další malý elektromobil, ID. 2all SUV má dorazit v roce 2026

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám