Hlavní obsah

Elektrický Nissan Ariya dokončil cestu ze severního na jižní pól, trvala 10 měsíců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čistě elektrický Nissan Leaf urazil za 10 měsíců přes 30 000 kilometrů. Kromě náročného terénu si musel poradit také s překonáváním dlouhých vzdáleností napříč americkým kontinentem.

Foto: Nissan

Elektrický Nissan Ariya dokončil cestu ze severního na jižní pól.

Článek

Po 10 měsících na cestách dokončili Chris a Julie Ramseyovi svou unikátní cestu ze severního na jižní pól v čistě elektrickém Nissanu Leaf. Podle tiskové zprávy automobilky Nissan, která cestu podporovala, je to vůbec poprvé, kdy jakýkoliv automobil (bez ohledu na pohon) tuto cestu dokončil.

Britský manželský pár vyrazil na cestu ze severního magnetického pólu na zamrzlém Severním ledovém oceánu, pokračoval přes celý americký kontinent a svou cestu zakončil na jižním pólu. Cestu se jim povedlo dokončit podle plánu, tedy během prosince, a celkem najeli kolem 30 000 kilometrů.

Na svou výpravu si vzali Nissan Ariya s pohonem všech kol e-4ORCE a sériovým pohonným systémem, tedy elektromotory a bateriemi bez úprav. Vůz ale prošel úpravou u specialistů z Arctic Trucks, díky kterým se do podběhů nastěhovaly 39palcové terénní pneumatiky BF Goodrich.

Nevšední dobíjení

Dobíjení vozu v odlehlých končinách mělo být řešeno inovativními způsoby, jako jsou rozložitelné solární panely a kompaktní větrná elektrárna s výsuvným stožárem na vleku. V zamrzlých oblastech však posádku doprovázely i dva speciálně upravené terénní vozy společnosti Arctic Trucks, které zřejmě vezly i klasické generátory, jak je patrné ze sociálních sítí.

Nissan investuje do výroby elektromobilů v Británii, výrobu rozšíří o elektrický Qashqai a Juke

AutoMoto

Myšlenka na cestu ze severního pólu na jižní se v hlavách manželů začala rodit již v roce 2017, kdy absolvovali náročnou Mongol Rally s elektrickým Nissanem Leaf. Bylo to přitom poprvé, kdy se někdo s elektromobilem vydal na tento náročný závod, který měří přes 10 000 kilometrů a často vede nehostinnými končinami.

„Nemůžu uvěřit, že jsme na jižním pólu. Po tolika letech plánování mi to připadá neskutečné. Vždy jsem plně důvěřoval úžasným schopnostem elektromobilů a věděl jsem, že náš Nissan Ariya zvládne vše, co mu bude předhozeno. Ale bylo to mnohem těžší, než jsem předpokládal,“ uvedl Chris Ramsey.

„Byla to neuvěřitelná cesta s lidmi, které jsme potkali, s přáteli, které jsme získali, a s podporou, které se nám dostalo. Na začátku jsme byli jen já a Chris, ale expediční tým se nyní skládá z tisíců laskavých a perspektivních lidí,“ dodala Julie Ramseyová.

Nissan bude v Evropě od roku 2030 prodávat už jen elektromobily

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám