Hlavní obsah

Nissan investuje do výroby elektromobilů v Británii, výrobu rozšíří o elektrický Qashqai a Juke

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská automobilka Nissan investuje 1,12 miliardy liber (31,4 miliardy Kč) do výroby elektromobilů ve svém závodě v Británii. Oznámila to dnes v tiskové zprávě.

Foto: Nissan

Britský závod automobilky Nissan v Sunderlandu

Článek

Závod Nissanu v Sunderlandu je největším závodem na výrobu aut v Británii a Nissan tam hodlá do konce desetiletí vyrábět pouze elektromobily.

Firma už v závodě vyrábí elektrický model Leaf a chce tam vyrábět elektrické verze svých oblíbených modelů Qashqai a Juke. V současnosti se v závodě vyrábějí tyto modely se spalovacím motorem.

Nissan dodal, že výroba elektrických verzí automobilů si zřejmě vyžádá i další investice, a to do třetího závodu na baterie a infrastrukturních projektů, což zvýší investovanou částku až na dvě miliardy liber. Nissan očekává, že k této investici přispěje jeho dodavatel baterií, čínská skupina Envision.

Nissan bude v Evropě od roku 2030 prodávat už jen elektromobily

AutoMoto

Společnost Envision vlastní firmu AESC, která je dodavatelem Nissanu a v Sunderlandu již provozuje jeden závod na baterie, zatímco druhý na stejném místě staví. Umístění třetího závodu, ze kterého by se měly dodávat baterie do závodu v Sunderlandu, zatím nebylo oznámeno.

Britský premiér Rishi Sunak investici přivítal a označil ji za obrovské vyjádření důvěry v britský automobilový průmysl.

Nissan plánuje do roku 2030 nabízet v Evropě pouze elektromobily. Celkem chce do té doby nabídnout 19 nových modelů elektromobilů.

Oznámení Nissanu přichází několik měsíců poté, co indická společnost Tata Motors uvedla, že investuje čtyři miliardy liber do britského závodu na výrobu baterií pro elektromobily Jaguar Land Rover (JLR). Odborníci investici vítají, ale tvrdí, že Británie potřebuje mnohem větší kapacitu výroby baterií, aby si udržela životaschopný a rostoucí automobilový průmysl, uvedla agentura Reuters.

Investice přichází v době, kdy se snižuje zájem o nákup nových elektromobilů. Nezávislý Úřad pro rozpočtovou odpovědnost (OBR) tento týden snížil odhad růstu prodeje elektromobilů v Británii do roku 2027 s odvoláním na vyšší ceny, úrokové sazby a zmatky způsobené rozhodnutím vlády odsunout o pět let na rok 2035 plánovaný zákaz prodeje nových aut se spalovacím motorem.

Koncept Hyper Punk popisuje Nissan jako SUV pro influencery

AutoMoto

Nissan odhalil budoucnost supersportu GT-R

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám