Hlavní obsah

Divoký koncept Nissanu Juke odkazuje na slavné rally auto

Novinky, Daniel Havlina

Na světě jsou rozhodně automobilky více spojené se závody rally, než je japonský Nissan. Dříve tomu ale bylo jinak a takový Datsun 240Z v roce 1972 triumfoval ve slavné africké Safari Rally. Nissan představil koncept, který odkazuje na dávné vítězství.

Foto: Nissan

Nissan Juke Rallye Tribute

Článek

Koncepční automobil dostal název Nissan Juke Rallye Tribute a vzhledem i vlastnostmi má připomínat právě Datsun 240Z. Nutno ovšem říct, že auta mají od sebe vzhledově tak daleko, jak jen to jde. Nissan tak vsadil na hru barev a výrazné doplňky jako rozšířené blatníky, terénní pneumatiky nebo přídavné světlomety. Místo kufru má pak upravený juke dvojici náhradních kol.

Nissan začal vyrábět nový qashqai, v Británii se i vyvíjel

AutoMoto

Speciál by měl mít pod kapotou hybridní pohonné ústrojí, které mělo autu pomoci při rychlé akceleraci. Naproti tomu jeho inspirace, model 240Z, měl pod kapotou šestiválcový motor 2,4 litru s výkonem 200 koňských sil a pohonem zadních kol.

Foto: Nissan

Nissan Juke Rallye Tribute a Datsun 240Z

Nissan už v minulosti s modelem juke experimentoval, když pro verzi Juke-R přepracoval šestiválec z GT-R. Auto se pak skutečně vyrábělo, a to ve velmi omezené sérii.

Bývalý šéf Nissanu musí vrátit miliony eur ze svého platu

AutoMoto

Koncept od Nissanu s hybridním pohonem pak shodou okolností přichází ve chvíli, kdy WRC chystá velkou expanzi na pole elektromobility a také hybridů. Takový krok by podle vedení přilákal do seriálu světového šampionátu i jiné než tradiční automobilky jako Ford nebo Hyundai. Bude Nissan další?

Reklama

Související články

Nový Nissan Pathfinder sveze až osm Američanů

Velké SUV Pathfinder značky Nissan prošlo generační obměnou, po níž je uvnitř prostor až pro osm lidí. Pod kapotou je šestiválec a třebaže vůz nemíří primárně...

Výběr článků

Načítám