Hlavní obsah

Díky gepardímu postoji zrychlí Tesla Model S na stovku už za 2,3 sekundy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tesla u Modelu S napodobuje geparda, díky čemuž je o setinku rychlejší na stovce. Tzv. gepardí postoj znamená „zakleknutí” přídě a vyšší maximální výdej energie z akumulátoru.

Foto: Tesla

Tesla Model S

Článek

Je tomu týden, co jsme psali o nejlépe zrychlujících autech světa, která si můžete koupit nová v roce 2020. Na prvním místě byla Ultima Evolution Coupé se zrychlením 2,3 sekundy na „americkou stovku”, tedy 60 mph, v metrickém systému 97 km/h. Tesla Model S P100D byla na sdíleném druhém místě s časem 2,4 sekundy.

Důkazem, jak rychle se takový seznam může změnit, budiž novinka Tesly nazvaná „Cheetah Stance”, česky „gepardí postoj”, nazvaný samozřejmě podle geparda, nejrychlejšího suchozemského zvířete. V něm má nejsilnější Model S zvládnout zrychlení na 60 mph za 2,3 sekundy - na roveň zmíněné Ultimě.

Tohle jsou nejlépe zrychlující auta světa v roce 2020

AutoMoto

V onom „gepardím postoji” vůz sníží světlou výšku na přední nápravě a dovolí z baterie krátkodobě vydat více energie najednou, čímž umožní lepší akceleraci. A na stovce to nekončí, podle dostupných informací baterie vydává více energie také v rychlostech nad 130 km/h.

Díky vylepšenému teplotnímu managementu pohonného ústrojí má vůz zvládnout více prudkých zrychlení za sebou, než omezí výkon kvůli ochraně baterie. A co je možná nejlepší, nejvýkonnější Tesly tento režim dostanou v rámci bezplatné aktualizace softwaru.

Chystá se ovšem ještě rychlejší varianta. Už loni Elon Musk, šéf automobilky Tesla, potvrdil, že se chystá Model S s přídomkem Plaid, který bude mít tři elektromotory - dva na zadní, jeden na přední nápravě - a baterii o kapacitě větší než 100 kWh. Na jeho zrychlení si ale musíme ještě počkat.

Reklama

Výběr článků

Načítám