Hlavní obsah

David Coulthard si objednal dva nejexkluzivnější vozy na trhu

Právo, laz

Davidu Coulthardovi se díky jeho konexím ve světě motorsportu podařil zajímavý kousek. Dostal se do pořadníku na dva hypersporty. Ani u Mercedesu-AMG, ani u Aston Martinu se nejedná o jednoduchou záležitost.

Foto: Jan Handrejch, Právo

David Coulthard v roce 2010 při setkání s novináři v Praze

Článek

Skotský pilot Formule 1 svůj poslední závod odjel v roce 2008 v rámci Velké ceny Brazílie. Nicméně v motorsportu se pohybuje dodnes. Slabost má také pro rychlá silniční auta a díky jeho blízkým vztahům s Mercedesem-AMG a závodní stájí Red Bull, kterou sponzoruje i automobilka Aston Martin, se mu podařilo vměstnat se do dvou extrémně nacpaných pořadníků.

Při rozhovoru pro Goodwood Road and Racing uvedl, že čeká na Mercedes-AMG Project One a Aston Martin Valkyrie. Dost možná se jedná o jediného člověka, kterému se podařilo dostat se do pořadníků dvou nejexkluzivnějších hypersportů, které jsou aktuálně na trhu. Vždyť váženými zákazníky k tomu musíte být u obou automobilek.

Aston Martin Valkyrie má atmosféricky plněný dvanáctiválec o objemu 6,5 litru. K výkonu přes 1000 koňských sil nepotřebuje turbodmychadlo, zato ale točí přes jedenáct tisíc otáček za minutu a pomáhá mu i elektromotor o výkonu 160 koňských sil. Vyrobeno bude pouhých 150 kusů.

Foto: Aston Martin

Aston Martin Valkyrie

Mercedes-AMG svého Projectu One vyprodukuje o něco víc, na 275 kusů. Má však pohonné ústrojí blízce příbuzné s pohonem Formule 1. Tedy hybridní systém s elektromotory a vidlicovým přeplňovaný šestiválcem o objemu 1,6 litru.

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-AMG Project One

U obou vozů bylo obtížné schválit jejich pohon a celkové proporce do provozu, ale údajně se povedl, a tak nejspíš půjde o nejrychlejší a nejultimativnější silniční auta. Tak teď už Coulthardovi jen zbývá počkat, které mu dorazí dříve.

Související témata:

Výběr článků

Načítám