Hlavní obsah

Ženeva 2019: Aston Martin představuje slíbený levnější supersport. A nejen ten

Novinky, Marek Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aston Martin na svém ženevském stánku láká na dvě auta, která na první pohled vypadají skoro stejně, ale jsou v nich zásadní rozdíly pod slupkou i na povrchu. Jedno je hybridní specialitkou, druhé je budoucím sériovým modelem s konvenčním pohonným ústrojím.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Aston Martin AM-RB 003 na ženevském autosalonu 2019

Článek

Britská automobilka nedávno avizovala, že představí levnější supersport. Jakkoliv komicky toto slovní spojení může znít, na ženevském autosalonu tahle hračka stojí. A na první pohled je takovou uhlazenou valkyrií.

Jmenuje se AM-RB 003 a oproti valkyrii je mnohem více orientovaná na skutečný svět než na závodní okruhy. Může připomenout třeba i Ford GT. Zůstává ale v rodině supersportů Astonu s motorem uprostřed.

Foto: Aston Martin 3x

Uhlazenější, než Valkyrie, ale všimněte si toho gigantického difuzoru vzadu.

Při vývoji byly použity technologie z formule 1 a také z valkyrie. AM-RB 003 je zatím jen koncept, ale i jeho produkční varianta bude mít aktivní aerodynamiku. Pod slupkou bude nový hybridní šestiválec, nikoliv V12.

Foto: Aston Martin

Kabina AM-RB 003 má být oproti Valkyrii pohodlnější.

„Je to destilovaná valkyrie, nikoliv zředěná,” komentuje design vozu Miles Nurnberger, šéfdesignér značky. „Design není tak extrémní, (...) ale některé nápady posouvá o krok dál,” dodává.

A jak to je řádově s cenou? AM-RB 003 má být levnější ve srovnání se zmíněným modelem Valkyrie, takže žádnou lidovku samozřejmě nečekejte. Obecně u těchto aut nebývají známy přesné ceny, ale u valkyrie se hovoří o ceně okolo 60 milionů korun. Můžeme jen spekulovat, že za novinku bude Aston Martin chtít o několik milionů méně, což ovšem pro běžného smrtelníka není rozdíl.

Modrozelený koncept oživuje jméno Vanquish

Druhým lákadlem na stánku Astonu je vůz, který nepozornému oku přijde totožný. Přesto je značně odlišný, a nejen barvou - je to koncept nazvaný Vanquish Vision. Jeho produkční verze bude v roce 2022 prvním skutečně sériově vyráběným supersportem Astonu s motorem uprostřed.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Nějak takhle bude vypadat produkční supersport Astonu s motorem uprostřed, až v roce 2022 přijde na trh.

Je čtvrtým modelem v rodině supersportů s motorem uprostřed, po Valkyrii, Valkyrii Pro a AM-RB 003. „Má svůdnější a méně technický vzhled než valkyrie nebo AM-RB 003,” říká o něm Miles Nurnberger.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Aston Martin Vanquish Vision Concept na ženevském autosalonu 2019

Ani zde zatím neznáme přesná technická data, víme jen, že v útrobách vozu bude vidlicový šestiválec z AM-RB 003, pouze bez hybridní dopomoci. A také že drahou karbonovou kostru svých drsnějších sourozenců vyměnil Vanquish za hliníkové šasi.

Foto: Aston Martin

I tenhle model má vzadu ohromný difuzor.

„Vanquish Vision Concept je bod, ve kterém se do sériové výroby dostávají věci, jež jsme se naučili v programech Valkyrie a AM-RB 003,” říká technický ředitel značky Max Szwaj. Do vysvětlování detailů se ale neponořil, alespoň prozatím.

Reklama

Výběr článků

Načítám