Hlavní obsah

Dárek rumunskému diktátorovi se v aukci prodal za jmění. Íránci ho považují za poklad

Nicolae Ceaușescu dostal v roce 1973 darem Paykan Hillman Hunter, britské auto vyráběné v licenci v Íránu. Vůz byl k mání v aukci a zájem o něj měli právě Íránci – je pro ně symbolem. Prodal se za 2,4 milionu korun.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Paykan Hillman Hunter, dárek bývalému rumunskému diktátorovi Ceaușescovi z Íránu, v aukciVideo: Reuters

 
Článek

Přátelství íránského šáha Muhammada Rezy Pahlavího s rumunským diktátorem Nicolaem Ceaușeskem mělo jedno materiální vyjádření – Paykan Hillman Hunter, který Pahlaví Ceaușescovi daroval v roce 1974 u příležitosti Ceaușescova zvolení rumunským prezidentem.

Tento vůz ve čtvrtek zamířil do aukce s vyvolávací cenou 4 tisíc eur (102 tisíc korun), zájem o něj byl podle Aliny Panicové z bukurešťského aukčního domu Artmark obrovský.

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea, Reuters

Paykan Hillman Hunter, dárek bývalému rumunskému diktátorovi Ceaușescovi z Íránu, v aukci

Ještě před oficiálním otevřením licitování přišla víc než stovka nabídek a Panicová očekávala, že se cena dostane nad 10 tisíc eur (254 tisíc korun). Podle webu aukčního domu však byla výsledná cena podstatně vyšší – 95 tisíc eur, tedy asi 2,42 milionu korun.

Zajímavé ale je, že to nebyli primárně Rumuni, kteří po autě bažili. „Rumunští sběratelé čtyřkolových klenotů tu jsou, ale největší množství nabídek přichází od Íránců, kteří chtějí svůj národní symbol 70. let zpátky domů,” cituje agentura Reuters Panicovou.

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea, Reuters

Paykan Hillman Hunter, dárek bývalému rumunskému diktátorovi Ceaușescovi z Íránu, v aukci

Považovat Paykan Hillman Hunter za íránský národní symbol jakékoliv doby je přitom přinejmenším pozoruhodné. Sice byl vyroben v Íránu, automobilka Iran Khodro ho tam vyráběla v letech 1967-2005, ale byla to licenční výroba britského Rootesu Arrow, který je ale nejznámější jako Hillman Hunter. V Íránu se mu dostalo pouze dílčích změn.

Vůz prodávaný v aukci je plně provozuschopný, dokonce má i registrační značky. Pod kapotou je 1,5l řadový čtyřválec, který dokáže vůz rozpohybovat až k 145kmh rychlosti.

Reklama

Související články

Na prodej je vítězná formule Lewise Hamiltona

Aukční síň RM Sotheby’s bude zanedlouho dražit skutečně unikátní vůz. Jedná se o závodní speciál McLaren MP4-25A, se kterým v roce 2010 triumfoval Lewis...

Výběr článků

Načítám