Hlavní obsah

Další drahé auto vyletělo do povětří. Umělec nechal vybouchnout lamborghini kvůli NFT

Exploze Lamborghini Huracán nesouvisí se závadou ani smutkem, nýbrž s rozmachem nezaměnitelných tokenů NFT. Umělec výbuchem vytvořil 999 tokenů, které mají být „vizuálně potěšující“, a bude je prodávat.

Foto: Lamborghini

Lamborghini Huracán LP 610-4 (2014) (Ilustrační foto)

Článek

Rozprodat auto na náhradní díly někdy přinese víc peněz, než kdyby ho člověk prodal v celku. Jenže ty náhradní díly musí být v použitelném stavu, ne ve stavu videa či obrázku. Přesně tak však chce zaujmout performer pod pseudonymem „shl0ms“ se svým projektem nazvaným $CAR.

Neklame vás zrak, ta vybuchující věc ve videu je skutečně Lamborghini Huracán. Podle dostupných informací to není replika ani maketa, nýbrž skutečné auto z roku 2015. A shl0ms ho nechal vybouchnout proto, aby 999 jeho částí, které se nedobrovolně proletí vzduchem, pečlivě natočil na video - a prodal na internetu jako NFT („non-fungible token“, česky „nezaměnitelný token“).

Americký web Motor1 se e-mailem od umělcem dozvěděl, že tým inženýrů a expertů na výbušniny zajistil, že oněch 999 kousků vozu bude „vizuálně potěšujících“. Musíme se ale ptát, zda bude potěšení - ať už vizuální, nebo jakékoliv jiné - větší než z vozu samotného.

Fin nechal svou teslu vybuchnout. Měla příliš poruch

AutoMoto

Pojízdná Lamborghini Huracán z roku 2015 se v Evropě prodávají za ceny od 160 do 230 tisíc eur, tedy 3,9-5,6 milionu korun. Samozřejmě je možné, že vybuchlý kousek byl nějakým způsobem poškozený, mohla to být i totální škoda, a tedy takovouto cenu neměl.

Náklady na vytvoření těchto 999 NFT samozřejmě zahrnují i práci všech, kteří se na kousku podíleli. Zdali umělec vydělá víc, než do projektu vložil, se zatím musíme nechat překvapit, ovšem NFT jsou v současnosti mezi investory poměrně vyhledávanou věcí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám