Hlavní obsah

Daimler prohrál další soud, riskuje zákaz prodeje mercedesů

Novinky, Marek Bednář

Japonský Sharp je po Nokii druhou telekomunikační firmou, která vyhrála soudní spor s výrobcem automobilů Mercedes-Benz ve věci způsobu placení licencí na technologie připojení k internetu. Daimler však trvá na tom, že jeho způsob je možný.

Foto: Mercedes-Benz

Nový Mercedes-Benz třídy S (ilustrační foto).

Článek

Již druhý soudní spor v poměrně krátkém čase prohrál německý koncern Daimler, jehož nejznámější značkou je Mercedes-Benz. Tentokrát byl ve při s japonským výrobcem elektroniky Sharp, ovšem problém je stejný – Daimler dle rozhodnutí soudu neměl k užívání technologií Sharpu řádnou licenci, píše web Automotive News.

Sharp tedy může požadovat zastavení prodejů vozidel koncernu Daimler, která danou technologii používají, v Německu. Daimler to však podle vlastních slov nepředpokládá a samozřejmě se proti rozhodnutí soudu odvolal.

Daimler prohrál soud s Nokií, výrobce mercedesů se s Finy neshodne

AutoMoto

Uvádí, že Sharp stáhl část své žaloby poté, co přiřkl licenční práva jednomu ze subdodavatelů německého koncernu. Tím měl nepřímo říci, že model fungování, který Daimler upřednostňuje – že by licence technologickým společnostem, jako je Sharp či Nokia, měli platit subdodavatelé, kteří danou součástku vyrobí, ne přímo Daimler –, je schůdný.

Aby Sharp mohl požadovat zastavení prodejů mercedesů, musí složit zálohu, která pokryje případná vyrovnání požadavků Daimleru v případě, že by se zákaz prodeje ukázal jako neoprávněný. Tuto zálohu soud stanovil na 5,5 miliardy eur (146 miliard korun), tedy o 1,5 miliardy eur méně než v případě staršího sporu s Nokií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám