Hlavní obsah

Dacia uvedla koncept Manifesto, elektrický off-road

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dacia překvapila odhalením manifesta, designové studie vytvořené za účelem uvedení nového designového jazyka a strategie rumunské značky. Futuristický koncept plně elektrického off-roadu s bezvzduchovými pneumatikami a otevřenou kabinou není určen k výrobě, ale některé jeho vlastnosti budou aplikovány na budoucí modely.

Foto: Dacia

Dacia Manifesto

Článek

Dacia popisuje koncept Manifesto jako „cool, robustní, cenově dostupný a ekologický vůz“ a také jako „laboratoř nápadů“. Koncept vypadá, jako by patřil do sci-fi videohry, s dobrodružným stylem a poměrně kompaktním půdorysem.

Zaujme sada velkých bezvzduchových pneumatik, které jsou odolné proti defektu. Odkrytá kola jsou umístěna v rozích karoserie a v kombinaci s elektromotory, pohonem všech kol, krátkým rozvorem a velkorysou světlou výškou napovídají výtečné vlastnosti vozu v terénu.

Test Dacie Jogger Essential LPG: Důstojný základ

Testy

Koncept se vyznačuje osvětlenou mřížkou chladiče s novým emblémem Dacie, designem, který se zrcadlí na zadní části. Namísto konvenčních světlometů má však jedinou LED jednotku, která je také odnímatelná a umožňuje ji použít jako svítilnu.

Pro panely karoserie designéři vyzkoušeli nový materiál nazvaný Starkle, vyrobený z 20 procent z recyklovaného plastu. Střešní nosič plochého vzhledu unese díky modulárním nosným tyčím jakýkoli druh nákladu a vybavení a pomocí malých otvorů na trojúhelníkových panelech karoserie lze na bocích připevnit více věcí.

Všechny dacie dostaly nové logo značky

AutoMoto

Vůz nemá dveře, okna nebo čelní sklo. Naštěstí je interiér zcela vodotěsný. Uvnitř najdeme pouze dvě sedadla s odnímatelnými potahy, které slouží jako spací pytle. Palubní deska je vyrobena z korku, s užitkovým designem.

Za volantem s integrovanými tlačítky se nachází základní digitální přístrojový štít, zatímco všechny funkce infotainmentu a konektivity jsou ovládány chytrým telefonem řidiče. Toto řešení již ostatně značka používá v základních výbavách modelů Sandero, Sandero Stepway, Logan a Jogger.

Dacia neoznámila podrobnosti o pohonném ústrojí elektromobilu, jde především o designové cvičení. Koncept bude mít veřejnou premiéru na pařížském autosalonu, který otevře své brány 18. října. Na stánku Dacie nebude chybět také celá modelová řada s novými logy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám