Hlavní obsah

Dacia Spring slibuje dostupnější elektromobilitu, první ceny tomu odpovídají

První ceny elektromobilu Dacia Spring pro francouzský trh ukazují, že opravdu může být elektromobilem pro masy, zejména s bohatým dotačním programem. Ty masy ale budou muset udělat hodně kompromisů.

Dacia SpringVideo: Dacia

 
Článek

Dacia Spring má být elektromobilem pro širokou škálu motoristů, ovšem na rozdíl od podobných proklamací některých jiných výrobců má tomuto označení odpovídat i její cena, pokud těmi masami rozumíme lidi, kteří si mohou dovolit nové auto a nehledají svůj nový povoz na trhu ojetin.

Konečně levný elektromobil? Dacia odhalila model Spring

AutoMoto

Dosud jsme museli automobilce věřit, nyní však máme před sebou první ceny. Ve Francii stojí vůz od 12 403 eur (324 600 korun) pro fyzické osoby po započtení tzv. ekologického bonusu, tedy státní dotace pocházející z kapes těch, kteří elektromobilem jezdit nechtějí. Ten je ve výši 6000 eur (157 tisíc korun), takže skutečná cena springu ve Francii je od 18 403 eur (481 600 korun).

Takhle levné auto na elektřinu nikdo jiný neprodává a skutečně ho tato cena, zejména po státní dotaci, činí dostupným širokému spektru zákazníků. Jenže ti se ve jménu elektromobility budou muset významně uskromnit.

Za volantem nové Dacie Sandero: Velmi příjemné překvapení

Testy

Spring není tak úplně nový vůz, nýbrž přepracovaný Renault City K-ZE, který se dosud prodává v Číně. S délkou 3734 mm se řadí do nejmenšího segmentu A, navíc připlatit si bude třeba například za klimatizaci nebo za možnost dobíjení stejnosměrným proudem a i tak spring zvládne nejvyšší výkon 30 kW.

Kompromisy bohužel nekončí. Nejvyšší výkon vozu je 45 koní a 125 Nm, nejvyšší rychlost 125 km/h, baterie má kapacitu pouhých 26,8 kWh a dojezd je 225 km na jedno nabití.

Francouzi budou moci springy objednávat od 20. března a k prvním zákazníkům se auta dostanou na podzim letošního roku. České ceny mají být odhaleny zhruba za měsíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám