Hlavní obsah

Čínské Nio chce proniknout do Evropy pomocí výměnných baterií elektromobilů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úspěchu automobilky Nio v Evropě má pomoci obchodní model, kdy zákazník nekupuje auto s baterií, nýbrž jen auto a baterii si pronajímá. Součástí jsou stanice k výměně vybité baterie za nabitou, které v Norsku už fungují.

Foto: Nio

Nio ES8

Článek

Čínská automobilka Nio ohlásila vstup na evropské trhy už loni s tím, že v Maďarsku bude jeden z jejích výrobních závodů. Konkrétně to podle srpnových zpráv má být fabrika mimo jiné na stanice sloužící k výměně baterií v elektromobilech. Závod se otevřel v září 2022.

Princip výměny vybité baterie za nabitou, což by zabralo méně času oproti nabíjení, není nový, automobilky ho ale dnes v podstatě nepoužívají. Místo toho se u silnic rozmáhají nabíjecí stanice.

Čínské Nio v září otevře továrnu v Maďarsku. Vyrábět bude stanice na výměnu baterií

AutoMoto

Prezident a spoluzakladatel automobilky Nio Čchin Li-chung podle agentury Reuters oznámil, že automobilka chce do roku 2025 postavit tisícovku stanic na výměnu baterií mimo Čínu, z nichž má být většina v Evropě.

Firma věří, že oddělením vlastnictví automobilu od vlastnictví baterie může snížit vstupní náklady na pořízení elektromobilu. V Norsku, kde je v prodeji elektrické SUV ES8, už dvě stanice na výměnu baterií fungují.

Nio tam prodalo zatím asi osm stovek aut, která začínají na zhruba 1,3 milionu korun. Baterii je možné k vozu přikoupit za cca 220 tisíc korun, téměř všichni zákazníci však zvolili pronájem baterie za měsíční poplatek ve výši zhruba 3400 korun.

Výměna baterie v elektromobilu Nio ES6Video: Nio

Výměna baterie se provádí v doku, do nějž vůz autonomně zaparkuje. Následně ho ramena ustaví do přesné pozice, zvedák drobně zvedne a samočinná mechanika odšroubuje starou baterii a nahradí ji novou.

Proces zabere méně než 10 minut, tedy srovnatelně s tankováním benzinu. Nevýhodou samozřejmě je, že dok nemůže využít auto jiné automobilky, ledaže by stálo na technice značky Nio.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám