Hlavní obsah

Čínské Nio v září otevře továrnu v Maďarsku. Vyrábět bude stanice na výměnu baterií

Čínský výrobce elektromobilů Nio plánuje v září otevřít svůj první závod v zahraničí, informovala agentura Reuters. Továrna na výrobu stanic pro výměnu baterií se buduje v Maďarsku, zhruba 20 kilometrů západně od Budapešti.

Foto: Nio

Nio ES8

Článek

Podle maďarských médií investice činí 5,5 miliardy forintů (asi 337 milionů Kč), z toho maďarská vláda poskytne 1,7 miliardy forintů.

Společnost Nio urychlí výstavbu stanic pro výměnu baterií v Evropě, aby mohla ve druhé polovině letošního roku rozšířit prodej svých aut v zemích regionu, včetně Německa, Nizozemska, Švédska a Dánska.

Stanice vybitou baterií nenabíjí, ale vymění ji za baterii plně nabitou. Nio podle pondělního oznámení spolupracuje s britskou energetickou skupinou Shell na výstavbě stanic pro výměnu baterií po celém světě, a to jak v Číně, tak i Evropě. Shell zpřístupní uživatelům Nio svou nabíjecí síť v Evropě.

Nio ET5 je tu jako čínský rival Tesly Model 3

AutoMoto

Společnost Nio byla založena teprve v roce 2014. Loni začala dodávat své elektrické SUV ES8 do Norska, v Oslu otevřela showroom. Do portfolia automobilky patří také sportovní kupé, řada menších SUV či sedany.

Čínská automobilka uvedla, že plánuje zřídit 4000 stanic pro výměnu baterií po celém světě, z toho čtvrtinu mimo Čínu.

Reklama

Výběr článků

Načítám