Hlavní obsah

Chce Hyundai umístit displej do volantu? Údajně žádá o patent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z mnoha míst, na kterých v autě může být displej, se volant jeví jako dost nepravděpodobný. Přesto se nyní takováto žádost objevila na stole německého patentového úřadu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Displeje jsou dnes v autech všude. Že nahrazují fyzické ovládací prvky, si začínáme zvykat a některé automobilky už jimi nahrazují i zpětná zrcátka. Hyundai chce jít ještě dále – chce nahradit displejem střed volantu.

Alespoň podle žádosti o patent u německého patentového úřadu, o kterém zpravuje italský web MotoriOnline. V kulatém volantu má být podle něj hranatý displej. Přesně tam, kde dnes trůní logo automobilky a odkud se nafukuje airbag v případě nehody.

Nebude tedy airbag problém? Nikoliv, ten se sem má vejít taky. Má mít vlastní úchyty a jeho vystřelení nemá poškodit displej – či ho roztrhat a střepy rozmetat po interiéru. Kde bude klakson, není zatím jasné, ale dá se očekávat, že někde v blízkosti.

Místo převodovek baterie. Hyundai se v Nošovicích připravuje na odklon od spalovacích motorů

AutoMoto

O účelu takového displeje se zatím pouze spekuluje. Jednou z možností je nahrazení přístrojového štítu, což by ovšem zobrazované informace odsunulo ještě dál z linie pohledu na silnici a zároveň blíž řidiči. Jeho oči by tak musely náročněji přeostřovat.

Navíc by displej musel být nehybný, aby byl rozumně čitelný, takže by se otáčel jen věnec volantu. Toto řešení už tu bylo např. ve starších citroënech, ovšem značka od něj po pár letech upustila.

Samozřejmě, jako vždy, žádost o patent ještě neznamená, že automobilka tu věc namontuje i do aut v sériové výrobě. Firmy si takto často pojišťují pouhé nápady, které v budoucnu možná ani nevyužijí. Jak to dopadne s displejem ve volantu, se tedy nechme zatím překvapit.

Anketa

Chtěli byste ve volantu displej?
Ano
11,6 %
Nevím, podle toho, jak by fungoval
17 %
Ne
71,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 700 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám