Hlavní obsah

Cena vodíku pro auta by se mohla vyrovnat naftě do šesti let, plánuje vládní strategie

Náklady na jízdu autem na nízkouhlíkový vodík by mohla do roku 2027 klesnout na úroveň použití motorové nafty. Vyplývá to z Vodíkové strategie ČR, kterou tento týden schválila vláda.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Tankování vodíku do Hyundai Nexo

Článek

Podle Vodíkové strategie ČR by mohla do roku 2027 klesnout cena vodíku pro pohon aut na takovou úroveň, aby byly náklady srovnatelné s jízdou na motorovou naftu. To odpovídá ceně asi 3,5 eura (89,70 korun) za kilogram vodíku. Již zhruba o tři roky dříve má vodík začít naftě konkurovat v místech, kde se bude vyrábět.

Osobní auto s palivovými články potřebuje na ujetí 100 km asi 0,8-1,2 kg vodíku, v závislosti na zátěži a jízdním stylu. To při oné ceně 89,70 korun za kilogram znamená 0,72-1,08 koruny na kilometr v nákladech na palivo.

Jak se tankuje vodík? Princip je jednoduchý, chybí však čerpací stanice

AutoMoto

Stát zároveň počítá s tím, že by minimálně do roku 2030 podporoval vývoj a výrobu technologií pro vodíkovou mobilitu, pořizování a provozování vozidel ze strany provozovatelů veřejné dopravy, státní správy a samospráv či podnikatelských subjektů a budování související plnící infrastruktury.

Osobní automobil na vodíkové palivové články v současnosti na českém trhu nabízí pouze Toyota, která je propagátorem nasazování této technologie v dopravě. Druhá generace jejího modelu Mirai ujede na jednu nádrž více než 650 km, přičemž doba jejího naplnění je okolo pěti minut. Svůj model Nexo chce zřejmě od podzimu v Česku prodávat i Hyundai.

Vodíková auta se přesně jmenují „elektromobily s palivovými články” (FCEV, Fuel Cell Electric Vehicle) a fungují tak, že v oněch palivových článcích vzniká elektrická energie reakcí vodíku z nádrží se vzdušným kyslíkem na vodu. Vozy mají i malou vyrovnávací baterii.

Auto budoucnosti? Test vodíkového elektromobilu Hyundai Nexo

Testy

V první fázi vodíkové strategie do roku 2026 se chce stát zaměřit na dotační podporu výstavby vodíkových čerpacích stanic. První by se měly otevřít již letos a do roku 2030 by jich mělo fungovat až 80. Náklady na tyto stanice budou kumulovaně zhruba 3,5 miliardy korun.

Podle aktualizovaného Národního plánu čisté mobility by mělo v Česku v roce 2030 jezdit 40 až 50 tisíc osobních aut na vodík a necelá tisícovka vodíkových autobusů.

Reklama

Související články

Land Rover vyvíjí vodíkový defender

Britská automobilka Jaguar Land Rover začne v letošním roce testovat vodíkové pohonné ústrojí. Jako vývojový prototyp poslouží současná generace Land Roveru...

Výběr článků

Načítám