Hlavní obsah

BMW chystá vodíkovou X5, prochází finálními testy na silnicích

Novinky, Daniel Havlina

Společnost BMW už v září roku 2019 představila plán výroby vodíkového SUV X5 v rámci projektu Hydrogen NEXT. V rámci toho v minulém měsíci potvrdila výrobu omezené série tohoto vozidla na alternativní pohon, které by mělo na trh dorazit koncem roku 2022. Teď automobilka potvrzuje oficiální začátek silničních testů.

Foto: BMW

BMW i Hydrogen NEXT

Článek

Do celé Evropy vyrazí flotila vozidel, které jsou plně připraveny na provoz a inženýři společně s testovacími piloty budou provádět všemožná testování pohonu na vodík. Celý proces by měl projekt „i Hydrogen Next” připravit na malosériovou výrobu na konci roku 2022.

BMW nabídne SUV X5 na vodík. Dorazí za rok

AutoMoto

„Technologie vodíkových palivových článků může být atraktivní volbou pro udržitelné hnací ústrojí, zejména ve větších kategoriích vozidel,“ uvedl člen představenstva pro vývoj v BMW Frank Weber. „I proto je silniční testování téměř sériových vozidel s pohonem na vodíkové palivové články důležitým mezníkem v našem výzkumu a vývoji,“ doplnil.

Foto: BMW

BMW i Hydrogen NEXT

O systému, který bude mít vodíkové X5 pod kapotou, jsme už informovali. Nicméně, prakticky se jedná o přepracovaný elektrický pohon z menšího BMW iX3. Místo lithium-iontových baterií ale pohon bude spotřebovávat energii vzniklou z chemické reakce mezi vodíkem a kyslíkem.

Vodík je skladován ve dvou 700barových kompozitových nádržích o kapacitě šesti kilogramů. Kombinovaný výkon celého systému je 374 koňských sil, tedy podobně jako nejsilnější zážehový šestiválec v modelu X5.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám