Hlavní obsah

Strašák podzemních garáží vyřešen? Auta by mohla sledovat stíny

Novinky, fra

V krytých garážích s umělým osvětlením může pomoct pro bezpečnost či budoucí autonomní řízení nová technologie, kterou na americké univerzitě MIT zrovna testují. Kamery totiž dokážou pozorovat stíny a podle toho přizpůsobit jízdu.

Foto: Massachusetts Institute of Technology (MIT)

Automobily dokážou ze stínů rozpoznat blížící se nebezpečí

Článek

Člověk dokáže podvědomě analyzovat nebezpečí za rohem, když spatří na zemi stín. Uvědomí si, že v oblasti, kterou nevidí, se pravděpodobně někdo pohybuje a mohlo by dojít ke srážce. Stejně tak už to dokážou vědci z Massachusetts Institute of Technology (MIT) naučit i umělou inteligenci.

Tahle univerzita spojená s výzkumným ústavem dokázala přetvořit speciální kameru z vesmírných vozítek do pozemních podmínek a využít ji v automobilech. Původní technologie Direct Sparse Odometry je určena pro výpočet jízdy podle měření stínů objektů kolem vozítka Mars Rover. Podobné kamery umístili na auta a nechali je sledovat stíny vrhané různými objekty.

Na videu můžete vidět testy s pohyblivým elektrickým vozíkem pro postižené, který samočinně zastaví, když se za rohem pod umělým osvětlením začnou pohybovat stíny.

Evropským autem roku 2020 bude jeden z těchto 35 vozů, Škoda má dva zástupce

AutoMoto

Totéž už vědci dokázali implementovat do automobilů. Samozřejmě že venku by taková technika nefungovala, ale v garážích s umělým osvětlením je tohle super pomocník. Spousta nehod se v nich stane, protože není vidět za roh. Taková bezpečnostní technologie by zde mohla výrazně snížit počet drobných nehod a v budoucnu by se mohla stát velmi důležitou součástí autonomních vozů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám