Hlavní obsah

Britskému řidiči údajně nekontrolovaně zrychloval elektromobil. Dramaticky jej zastavovala policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaguar I-Pace se podle 31letého řidiče Nathana Owena stal neovladatelným a doprovázet jej posléze musela policejní kolona. To vše v rychlostech kolem 145 km/h. Zda šlo o panické selhání řidiče, nebo veškeré dostupné techniky, v tuto chvíli zatím není jasné.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto

Článek

Devět policejních aut ve čtvrtek na britské dálnici M62 doprovázelo elektrický jaguar, jehož řidič si na tísňovou linku stěžoval na nefunkční brzdy a nekontrolovatelné zrychlování svého vozu.

Podle britského Daily Mailu, který zprávu přináší, jel ze svého prvního dne v nové práci, když jeho elektrické auto z roku 2019 začalo selhávat. „Během několika sekund selhaly brzdy a auto jelo rychleji a rychleji,“ řekl řidič pro The Sun.

„Na přístrojové desce se objevilo, že mám poruchu baterie v autě. Zkoušel jsem dupnout na brzdy, ale nic se nedělo. Takže další věc, kterou jsem si myslel, že bych měl udělat, bylo zavolat 999 a říct jim, co se děje,“ popsal.

Podle něj se něco obdobného poprvé stalo již v prosinci, kdy jeho auto dosáhlo rychlosti přes 190 km/h. Tvrdí, že mu servis Jaguaru předal jeho auto zpět 24 hodin poté, co si ho převzal ke kontrole.

Zastavení jako z filmu

Policisté použili specializovanou taktiku, aby nabourali vozidlo a zablokovali ho, čímž incident ukončili. „Jedná se o taktiku k zastavení vozidla, kdy řidič není schopen zabrzdit,“ řekla mluvčí policie.

„Společnost JLR byla informována o incidentu vozidla na dálnici M62, ke kterému došlo 6. března odpoledne. Nebylo hlášeno žádné zranění a na vyšetřování incidentu usilovně spolupracujeme s místními úřady,“ uvedla automobilka pro Novinky.

Většina elektromobilů včetně Jaguaru I-Pace používá kombinaci rekuperačního a mechanického brzdění v rámci jednoho pedálu. Po dostatečně silném stlačení brzdového pedálu by se tak měly aktivovat klasické mechanické brzdy. Okolnosti incidentu jsou ale vyšetřovány.

Francie zastavila program dotovaného leasingu elektromobilů, zájem překonal očekávání

AutoMoto

V Česku vzrostl prodej hybridů i elektromobilů, zájem o plug-in hybridy klesá

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám