Hlavní obsah

Blíží se konec manuálních převodovek i v BMW M? Jejich vývoj už prý nemá smysl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Člen představenstva automobilky BMW v rozhovoru přiznal, že vývoj manuálních převodovek u sportovních modelů pomalu přestává dávat smysl. Zájemci by tak nejspíš neměli zbytečně dlouho otálet.

Foto: BMW

Ilustrační foto

Článek

Není tajemstvím, že sportovní vozy s manuální převodovkou se začínají stávat ohroženým druhem. Nabízejí sice hlubší požitek z řízení, moderní automatické převodovky ale klasické manuální převodovky překonávají snad ve všech ohledech: zrychlení, hospodárnosti a opomenout nelze ani komfort nebo lepší souhru s bezpečnostními a asistenčními systémy.

To se projevilo také v poptávce a řada automobilek už se proto rozhodla manuální převodovky z nabídky sportovních modelů zcela vyřadit. Divize BMW M zatím zůstává výjimkou a stále nabízí řadu sportovních modelů s manuální i automatickou převodovkou, ani přístup BMW však nemusí trvat věčně.

Ostatně Frank Weber, člen představenstva BMW, v nedávném rozhovoru pro italský magazín Quattroruote prozradil, že by zájemci o BMW M s manuálním řazením neměli s pořízením zbytečně otálet.

„Jsou to zábavné produkty, ale buďme upřímní, objemy jsou stále menší a menší. A tak už nemá smysl je vyvíjet. Pokud chcete M s manuálem, měli byste si ho koupit nyní,“ cituje italský magazín jeho slova.

V minulosti se automobilka snažila nabízet manuální převodovky právě kvůli zákazníkům, kteří je preferovali, i to se však pomalu mění. Jak Weber dodal, někteří zákazníci se svými vozy najedou za rok kolem 25 tisíc až 30 tisíc kilometrů a nechtějí při stání v koloně měnit převody ručně.

Zatím má automobilka v nabídce poměrně dost modelů, které lze pořídit i s manuální převodovkou. Z vyjádření člena představenstva se ale zdá být jasné, že se jejich nabídka postupem času bude zmenšovat.

BMW má dárek pro fajnšmekry, šestiválcový roadster Z4 dostal manuální převodovku

AutoMoto

Zrušený nástupce BMW i8 si bral inspiraci z legendární M1

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám