Hlavní obsah

BESIP: Slepý úhel aneb když nevidíte, kdo je za vámi

Novinky, maž

Řidič musí mít stále přehled o situaci kolem svého auta. Orientaci usnadní zpětná zrcátka, ale pouze pokud jsou správně nastavená. Ale ani tak někdy neuvidíte úplně celé okolí.

BESIP: Slepý úhelVideo: BESIP

 
Článek

U moderních aut řidičům pomáhají třeba couvací kamery.  Skvělý je systém, který prostřednictvím kamer monitoruje situaci za vámi, a pokud začnete vybočovat a je za vámi vozidlo či motocykl, systém zablikáním naznačí, že jste něco přehlédli.

Tuto vymoženost si můžete dokoupit k automobilům Volvo a vybraným modelům od Volkswagenu. Nová vnější zpětná zrcátka jsou zakřivená tak, aby v nich bylo vidět co nejvíc, nejen za vozidlo, ale i do stran. Kamiony mají zrcátek dokonce pět i víc.

Ale přesto i dnes existuje tzv. slepý úhel. Některé objekty nejsou vidět v žádném zpětném zrcátku, ani přímým pohledem řidiče. Auto, které vás předjíždí, se vám může úplně ztratit z dohledu. Přecházejícího chodce může zakrýt masivní sloupek.

Když se dostanete těsně za kamion nebo za dodávku, která má zakryté vnitřní zrcátko nákladem, jste pro jejich řidiče úplně neviditelní. BESIP radí: počítejte se slepým úhlem. A snažte se ho co nejvíce eliminovat.

Další díl pořadu Besipky se bude vysílat v pátek v 17:25 na ČT1.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám