Hlavní obsah

BESIP: Pokud v obci jedete nad 50 km/h, můžete mít problém včas zastavit

Novinky, maž

Nejvyšší povolená rychlost v obci není zvolena náhodou. Je to rychlost, ze které většina řidičů stačí zastavit, pokud do vozovky znenadání vstoupí chodec či vběhne neopatrné dítě.

BESIP - Rychlost v obciVideo: BESIP

 
Článek

Do vozovky v obci nečekaně vstoupí chodec. Při rychlosti 50 km/h zvládne řidič automobilu, který je v dobrém technickém stavu, zastavit včas (brzdná dráha 14 metrů). Pokud je ale rychlost 70 km/h, je brzdná dráha o dost větší a auto zastaví až za přechodem (28 metrů, tj. jednou tolik!). Jak uvidíte na videu, ještě horší je to na mokré vozovce, kde je brzdná dráha z popisovaných situací nejdelší (38 metrů).

Prudké brzdění využijete například, pokud je před vámi překážka, které se nedá vyhnout. Je to zdánlivě jednoduché - vyšlápněte spojku (motor vám nezhasne, navíc odpojíte hnací sílu, tj. točivý moment) a prudce sešlápněte brzdu. Většina řidičů neumí brzdit, protože v extrémní situaci na pedál vyvíjí malý tlak. Je nutné pedál brzdy zadupnout silou. Při brzdění mějte kola rovně.

Pokud má vaše vozidlo ABS, ucítíte vibrace, chybou je povolovat pedál, naopak zatlačte na něj nohou ještě silněji. Důležité je také sledovat situaci za vámi, ale na to je při extrémním brzdění obvykle málo času. Proto je nutné při jízdě nesledovat jenom provoz před vámi, ale pravidelně se dívat i do zpětných zrcátek.

Další díl pořadu Besipky se bude vysílat v pátek v 17:25 na ČT1.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám