Hlavní obsah

Bentley odkládá svůj první elektromobil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Luxusní britská automobilka Bentley změnila plány a odložila svůj první elektromobil na konec roku 2026. Investuje teď více do plug-in hybridů.

Koncept Bentley EXP 100 GT z roku 2019 je předzvěstí prvního elektromobilu značky.Video: Bentley

 
Článek

Elektrické bentley mělo být představeno v roce 2025 jako první z pěti nových elektromobilů, které měly být uváděny tempem jednoho modelu ročně. Alespoň tak to automobilka uvedla v roce 2022. Nyní se však plány posouvají, uvádí britský magazín Autocar s odkazem na zdroje uvnitř automobilky.

Samostatný model bude představen na konci roku 2026. Pozdější příchod tohoto elektromobilu znamená, že následující elektromobily – které nahradí stávající vozy v nabídce – byly také odsunuty v rámci velké změny, která neskončí v roce 2030, jak bylo plánováno, ale do roku 2033. Bentley se k tomuto datu plánuje stát plnohodnotnou elektrickou značkou.

To vše je součástí investičního programu, který podle generálního ředitele Adriana Hallmarka již nebude pozměněn. Zpoždění elektromobilů znamená, že Bentley bude investovat do hybridní technologie, která zůstane v prodeji déle.

Zatímco Bentley dlouhodobě pracuje na elektrických nástupcích modelů Continental GT, Continental GTC, Flying Spur a Bentayga, první elektromobil bude zcela nový model. Pravděpodobně se inspiruje v konceptu EXP 100 GT z roku 2019.

Hallmark naznačil, že jde o příležitost uvést na trh nový model, který nemá přímého předchůdce, a proto je na něj menší tlak. Připustil, že přímá náhrada za prodejně velkoobjemové SUV, jako je bentayga, by byla pro debutový elektromobil hazardem.

Elektromobil se bude vyrábět v tradiční továrně v anglickém Crewe, kde probíhají významné stavební práce na rozšíření továrny a vybudování nového vyhrazeného výrobního závodu pro elektromobily.

Bude založen na nové architektuře Premium Performance Electric (PPE) koncernu Volkswagen, která byla vyvinuta společně Audi – mateřskou firmou Bentley – a Porsche.

Jako důvod zpoždění u prvního elektrického bentley je uváděno zbrzdění ve vývoji platformy, které odsunulo uvedení nového Porsche Macan a příbuzného Audi Q6 e-tron.

Unikátní Bentley Bentayga připomíná příběh válečného hrdiny

AutoMoto

Test Bentley Continental GTC: Bez střechy, bez kompromisů

Testy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám