Hlavní obsah

Během karantény přibylo ve Francii nelegálních závodů motocyklů

Francouzská vláda chce zasáhnout proti nelegálním závodům na motorkách, které převážně mladí muži pořádají v ulicích měst. Nebezpečné zábavy, které se ve Francii přezdívá městské rodeo, se mladí přitom nevzdali ani za celostátní karantény, informovala v pondělí agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Závody, které se často konají na předměstích hlavního města, zvyšují napětí mezi policií a obyvateli chudších okrajových částí pařížské aglomerace.

Ministr vnitra Christophe Castaner by chtěl, aby měla policie nově pravomoc zabavovat vozidla, s nimiž se řidiči nelegálních závodů účastní. "Tím, že pachatelům zabavíme motorky, čtyřkolky a skútry, je připravíme o možnost někomu ublížit i ohrozit sama sebe," uvedl ministr. Vzniknout by měly také specializované jednotky pro boj s "městskými rodei".

Už od roku 2018 platí ve Francii zákon, který nelegální závody v ulicích trestá až dvěma lety vězení a pokutou 30 000 eur (817 000 Kč).

Policie obvinila motorkáře za smrt kynoložky na pražském Smíchově

Krimi

Podle Castanera za celostátní karantény, kterou francouzská vláda zavedla v polovině března kvůli šíření nákazy koronavirem, ilegálních závodů v ulicích měst přibylo. Mladíci podle něj využívali situace, kdy se na silnicích snížila hustota dopravy.

Agentura Reuters připomněla, že smrt osmnáctiletého motorkáře z předminulého víkendu vyvolala na pařížském předměstí Argenteuil nepokoje, které trvaly několik nocí. Motorista Sabri Choubi zemřel podle policie po nárazu do betonového sloupu, když jel bez helmy ve vysoké rychlosti. Podle Choubiho známých se srazil s policejním vozem. To ale policie popírá.

V sociálně vyloučených lokalitách na severních předměstích Paříže se už v minulosti mnohokrát protestovalo proti údajné policejní zvůli. Například v roce 2005 vyvolala třítýdenní nepokoje smrt dvou chlapců, kteří se na útěku před policií schovali do transformátoru. Na některých místech byl kvůli protestům dokonce vyhlášen výjimečný stav.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám