Hlavní obsah

Baidu představilo nový robotaxík, místo sedačky řidiče má jen přihrádku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvenčí vypadá Apollo RT6 jako běžné MPV, uvnitř ale zcela chybí volant a sedačka řidiče. Čínský internetový gigant a automobilka Baidu uvádí, že vůz bude stát čtvrt milionu jüanů a začne jezdit v druhé polovině příštího roku. To však bude třeba změnit předpisy pro autonomní jízdu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Baidu představilo prototyp robotaxíku bez sedačky řidičeVideo: EFE, Reuters

 
Článek

Takzvaných robotaxíků, tedy taxislužeb, které své zákazníky vozí bez řidiče-člověka za volantem, je po světě víc. Většinou ale používají auta, v nichž nějaký volant stále je. Čínský internetový gigant Baidu však představil vůz, který má místo sedačky jen konzoli s přihrádkou na nápoje.

Jmenuje se Apollo RT6 a zvenčí vypadá jako celkem normální MPV. Dokonce tu jsou i čtvery dveře. Chybějící zrcátka nejsou problém, běžně dnes po silnicích jezdí auta, která mají místo zrcátek kamery. Jenže když se podíváte pozorněji, všimnete si, že místo volantu je tady jen palubní deska a sedačky jsou výhradně pro pasažéry.

BMW otevřelo první část sokolovského polygonu, dokončí ho příští rok

AutoMoto

Nejedná se ale o produkční vůz, který by během pár dnů začal vozit zákazníky. V Číně je podle současných pravidel v robotaxících potřebný člověk za volantem, který by mohl do autonomního řízení zasáhnout v případě nebezpečí, píše web BBC, který patří ke zdrojům, jež o voze informují.

Baidu chce tyto vozy nasadit do ostré služby v druhé polovině roku 2023 a tvrdí, že vůz disponuje schopnostmi řidiče s dvaceti roky praxe. K tomu, aby se orientoval, má osm lidarů, jeden radar, tucet ultrazvukových senzorů a tucet kamer. Jeho cena má být 250 tisíc jüanů (896 tisíc korun), což je podle firmy méně než dosavadní vozy.

Cena má být nižší nejen při pořízení vozu. „Směřujeme k budoucnosti, v níž jízda robotaxíkem bude stát polovinu toho, co dnešní jízda běžným taxíkem,“ uvádí společnost. Pochopitelně, v robotaxíku člověk neplatí mzdu řidiče.

Anketa

Svezli byste se taxíkem bez řidiče?
Ano, rád/a, i bez jakékoliv možnosti ho ovládat
51,7 %
Pouze pokud by za volantem seděl člověk, který by v případě nebezpečí převzal řízení
8,3 %
Ne, v žádném případě
40 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 120 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám