Hlavní obsah

Test nošovického Hyundai Kona Electric: Zapomeňte na kompromisy

Novinky, Marek Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elektrická Kona vyvrací mýty o tom, že s elektroautem musíte jezdit jen kolem komína a že za spoustu peněz dostanete mizernou kvalitu zpracování, protože baterie je drahá. Kona Electric je vážně povedené auto a kdyby nevypadala tak, jak vypadá, nechtělo by se mi ji vracet.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hyundai Kona Electric

Článek

Jakékoliv auto, které v jedné karoserii nabídne konvenční i elektrické pohonné ústrojí, je už předem trochu podezřelé z přehnaných kompromisů. A dopadne podle toho, co budete za kompromis počítat – zda i přední pohon či techniku pod přední kapotou místo zavazadelníku.

Ovšem to jen pokud byl elektropohon do auta domontován až dodatečně. V případě, že auto vznikalo jako elektromobil i jako „spalovák“ od základu, může být všechno jinak – snad jen s výjimkou toho pohonu nesprávné nápravy. Ale popořadě.

Hyundai Kona se v roce 2017 ukázala nejprve s konvenčním pohonným ústrojím a až zkraje roku 2018 přišla jako elektromobil. Kupodivu to prospělo i jejímu vzhledu, zejména zepředu. Už tu není několik úplně odlišných prvků, které na sebe nijak nenavazují; naopak příď má sjednocené téma a designově funguje.

V Nošovicích spustili výrobu inovovaného Hyundai Kona Electric

AutoMoto

Tím ovšem neříkám, že by Kona byla nějak hezké auto. Tím není ani omylem, jen prostě elektrická verze není tak neforemná, jako ta konvenční. Na druhou stranu, nedávno odhalený facelift, působící jako by měl na obličeji punčochu s vyřezanými dírami pro oči… Ne, vraťme se k modré „krásce“, kterou mám na necelý týden na hraní.

Jediným opravdu nádherným jejím prvkem jsou horní zadní světla, protože jsou celá červená a elegantně tenká. Využil tedy Hyundai příležitosti a integroval do nich i směrovky zelenými LEDkami pod červeným krycím sklem? Za ty peníze, které tohle auto stojí, by mohl, ale nikoliv, směrovky jsou dole v nárazníku, nevkusně, a navíc pro řidiče za vámi nečekaně nízko. Škoda.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Krásné horní lampy Kony by měly obsahovat LEDkové směrovky, zejména když tohle auto stojí 1,3 milionu korun. Dolní lampy by tak mohly nabídnout mlhovky i couvačky v páru. Anebo by mohly být podstatně menší a nestrhávat na sebe tolik pozornosti, když ke zbytku designu zádě vůbec nesedí.

Naštěstí to už bude jen lepší. Záhy po nasednuti si všímám pohodlných sedaček s ventilací silnou tak akorát, dobré kombinace slušné prostornosti s příjemnou útulností na pozicích řidiče a spolujezdce až k zavazadelníku, který možná není gigantický, ale úplně stačí. Jen zadní sedačky jsou na můj vkus příliš těsné.

V kladech můžeme pokračovat třeba tlačítky v interiéru, která mají haptickou odezvu tak akorát – vyjma těch na volantu, která jsou o něco tvrdší a ne tak příjemná. Kvituji starý dobrý ovládací panel klimatizace a naprosto perfektní je tlačítkový volič převodovky. Škoda jen, že ovládání vyhřívání či ventilace sedaček, a také volba jízdního režimu, jsou na středovém tunelu utopené tak daleko vzadu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Symetrická středová konzole má perfektní tlačítka a pod vysoko loženým tunelem, o který si pohodlně opřu pravou nohu, je velká schránka, přístupná z obou stran.

Infotainment také boduje svými tlačítky, která umožňují rychlé přecházení mezi jednotlivými sekcemi. Speciální pochvalu dostává programovatelné tlačítko s hvězdičkou, na nějž lze uložit projekce telefonu, a já tak můžu snadno a rychle přepínat mezi rádiem v systému vozidla a navigací v Androidu Auto.

Vestavěná navigace sice je připojená k internetu a jak její dopravní data, tak i databáze bodů zájmu jsou vážně výborné, ale informace o nebezpečí a policejních hlídkách na trase má Waze přeci jen lepší. Když už jsme u internetu – vestavěný hotspot Wi-Fi tu buď není, anebo je tak dobře schovaný, že jsem ho nenašel.

Baterie stačí na celou republiku

Elektromobil nicméně svým dojezdem živ jest, a protože poslední mnou testovaný elektrický hyundai, model Ioniq, měl v tomto ohledu trochu rezervy, byl jsem na Konu vážně zvědavý. 64 kWh kapacity baterie vypadá dost slibně, a tak jsem si říkal, že ji nebudu šetřit.

Když jsem auto přebíral, bylo plně nabité a na displeji svítilo 444 kilometrů dojezdu. Po nějakých 17 ujetých kilometrech městem vidím dojezd 432 km a i když jezdím vážně svižně, pořád se součet ujeté vzdálenosti a dojezdu rovná cca 450-460 kilometrům.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dobře čitelný přístrojový štít zobrazuje v centrálním „budíku” buď rychlost, anebo, jako zde, procento využití potenciálu elektromotoru. Chybí mi ale, jako u většiny elektromobilů, ukazatel teploty baterie.

Samozřejmě, do prvního připojení k nabíječce. Kona zvládá až 100kW rychlonabíjení, ovšem v Česku jsou nejčastější 50kW nabíječky – a takové trvá dobít vůz z 19 na 80 procent necelou hodinu. Není to málo, ale jak stojí i výše, dojezd 450 kilometrů na jedno nabití je reálný, i když se má pravá noha nestydí řádně šlapat na plynový pedál.

Svižné jízdě pomáhá podvozek, jehož odpružení našlo tu správnou kombinaci tuhosti a tlumení, aby se s ním jezdilo dobře v podstatě všude. Nezáleží na tom, zda máte pod koly hladký asfalt, rozbitou silnici anebo pražskou dlažbu v mizerném stavu, podvozek to spolkne.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Podvozek je výborný a komfortu pomáhají i relativně vysoké bočnice pneumatik.

Zároveň se na mizerném povrchu ukáže výborná kvalita zpracování. Nikde nic nemlátí, nevrže, nehrká. A vůz docela dobře zvládá i vyšší rychlosti, byť lehce nad českým dálničním limitem už je znát vyšší stavba auta.

Rekuperační brzdění není dokonalé

Hledám-li v jízdním projevu Kony mínusy, musím zmínit automatické rekuperační brzdění. Jeho idea je, že vůz sám vybírá, kdy bude plachtit a kdy naopak bude brzdit svým elektromotorem, a tak dobíjet baterii, aby byla jízda co nejefektivnější.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vestavěná navigace má výborná dopravní data.

Ve skutečnosti nikdy nevím, co vůz po uvolnění plynového pedálu udělá. Někdy zbytečně brzdí kvůli autům, které stojí na kraji vozovky, jindy zase nechá auto plachtit před ostrou zatáčkou, o které by ale z navigace měl vědět. Takže ho vypínám po pár metrech. Bohužel to musím při každém startu auta udělat znova.

Nevadí mi to ale tolik, protože auto má v displeji, který zaujal místo přístrojového štítu, hračku. V režimu Eco ukazuje, na jakou vzdálenost zrovna rekuperačním brzděním dobil energii; samozřejmě čím víc člověk brzdí, tím víc číslo roste. A mě vážně baví tohle číslo sledovat a snažit se ho dostat co nejvýš.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nabíjecí port je v přední masce.

To jednak, a jednak mi vyhovuje manuálně ovládat sílu rekuperace pádly pod volantem – můžu si tak brzdit motorem, jak chci. A třeba se snažit před křižovatkou ovládat rekuperaci tak, abych nemusel šlápnout na brzdový pedál vyjma úplného zastavení. To vůz sám udělat neumí.

Jediný detail, který mi nesedí, je „posouvání“ nulové pozice plynového pedálu s tím, jak měním sílu rekuperačního brzdění. Totiž, změna stupňů je v aktuálním zátahu auta znát, když držím konstantní plyn – čím vyšší stupeň, tím víc musím šlápnout na plyn pro stejnou akceleraci. Plynový pedál tak působí nejcitlivější na nižší stupeň – a naopak.

Kompromisy hledejte jinde

Začal jsem o kompromisech, takže s nimi i skončím, a to odvážně. Pokud se při vývoji Kony dělaly nějaké kompromisy, elektrické verze se to netýká. Je totiž výborná po všech stránkách, které mě napadají jako relevantní, a to i s vědomím, že s tímhle silnějším motorem její cena začíná nad milionem korun, což je bohužel i u elektromobilů této velikosti stále běžné.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Sedačky jsou příjemně pohodlné.

Kvalita výroby vozu vyráběného v Nošovicích na Frýdecko-Místecku je prvotřídní, lacinost v interiéru marně hledám. A třebaže jízdních kvalit Mazdy MX-30 nedosahuje, jezdí se mi s ní vážně skvěle.

Hyundai Kona Electric Power 64 kWh Style Premium
Motor:Synchronní elektromotor s permanentním magnetem
Max. výkon:150 kW/204 k
Max. točivý moment:395 Nm
Baterie:Li-Pol, 64 kWh, 170 kW
0-100 km/h:7,9 s
Nejvyšší rychlost:167 km/h
Průměrná spotřeba dle WLTP:147 Wh/km
Dojezd dle WLTP/NEDC:484/546 km
Doba nabíjení:54 min (z 0 na 80 %, 100kW DC rychlonabíječka, konektor CCS)
1 h 15 min (z 0 na 80 %, 50kW DC rychlonabíječka, konektor CCS)
7 h 30 min (z 0 na 100 %, 10,5kW AC palubní nabíječka, wallbox, kabel Mennekes)
9 h 35 min (z 0 na 100 %, 7,2kW AC palubní nabíječka, wallbox, kabel Mennekes)
31 h (z 0 na 100 %, AC palubní nabíječka, jednofázová zásuvka 230 V)
Provozní/maximální hmotnost:1804/2170 kg
Délka x šířka x výška:4180 x 1800 x 1570 mm
Základní/maximální objem zavazadelníku:332/1114 l
Poháněná náprava:přední
Základní cena:899 990 Kč (Kona Electric Eco 39,2 kWh Smart)
Základí cena testované verze:1 269 990 Kč
Cena testovaného vozu:1 356 890 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám