Hlavní obsah

Automobilky daly své systémy do rukou hackerům

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Internet věcí se stále více rozrůstá a stejně tak do této skupiny můžeme zařadit i automobily. Bohužel bezpečnost se zde moc neřeší. A to chtějí automobilky změnit, a tak na hackerský sraz dodaly svá virtuální auta.

Foto: Profimedia.cz

Zabezpečení automobilů proti kyberútokům může mít zásadní trhliny. (Ilustrační foto)

Článek

V Las Vegas se nekoná pouze veletrh elektroniky CES. Jednou do roka se zde sejdou také lidé, které nikdo neoslovuje jménem, kteří přijedou několika dopravními prostředky odnikud a kteří vše platí hotovostí. Jsou to hackeři. Lidé, kteří se nabourávají do cizích počítačů a systémů.

Tato konference se jmenuje Def Con a letos tu měli hackeři, kteří se zúčastnili, k dispozici i několik virtuálních automobilů. Jejich úkolem bylo nabourat se do systému vozu, dešifrovat kód, otevřít a zavřít kufr, ovládat hlasitost a ladění rádia a zamykat dveře. To vše jen přes své počítače.

Hackeři otevřeli automobilkám oči

Assaf Harel, hlavní vědec izraelské společnosti Karamba Security, která poskytuje technologii zabezpečení automobilů a spolupracuje s výrobci a dodavateli automobilů včetně Denso Corp a Alpine Electronics, uvedl, že hackerská komunita otevřela oči automobilového průmyslu.

„Výrobci automobilů objevují díky hackerům nové problémy, což zdůraznilo bezpečnostní potřeby výrobců automobilů i dodavatelů,“ řekl Harel, který provozoval stanici, kde se hackeři mohli pokusit ovládnout světelnou křižovatku na dálku.

Foto: Profimedia.cz

Hackerům nemusí být nepřístupné ani semafory. (Ilustrační foto)

Na to, že vozy mohou být „hacknuty”, už dávno upozornili mnozí specialisté, laici i novináři. Například v roce 2015 dokázala dvojice hackerů nabourat systém vozu Jeep a za jízdy na dálku otáčela volantem a vyřadila brzdy z provozu. Předtím ale osoby s vozem fyzicky strávily několik měsíců a hledaly cestu, jak se do jeho systémů dostat.

Většina z účastníků konference Def Con nepatří mezi zločinné hackery. Velká esa této oblasti dnes už pracují pro legální podniky a firmy. Jednou takovou je Bugcrowd - firma, která nabírá hackery proto, aby jim dávala přímá zadání od různých podniků a vládních institucí dostat se do systémů. Hledat chyby, zadní vrátka. Po odhalení informují majitele a získají za to odměnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám