Hlavní obsah

Hackeři u Jeepu Cherokee na dálku otáčeli volantem a vyřadili brzdy

Novinky, maž

Stále více automobilů umožňuje posádce připojit se k internetu. A to může být u špatně zabezpečeného auta obrovský problém. Redaktor magazínu Wired společně se dvěma hackery ukázal, jak lze auto na dálku zcela ovládat.

Foto: Jeep

Jeep Grand Cherokee

Článek

Experti Charlie Miller a Chris Valasek rok zkoumali, zda systém Uconnect, který používají automobily Fiat Chrysler, obsahuje bezpečnostní chyby. Chvíli to trvalo, ale nakonec se jim podařilo dostat se na dálku nejenom do multimediálního systému, což by ještě bylo úsměvné, ale také ke všem řídicím jednotkám. A mohli tak zcela ovládat všechny funkce auta.

Přesvědčil se o tom redaktor amerického časopisu Wired. Nejdříve mu oba experti jenom vypnuli klimatizaci nebo zvýšili hlasitost rádia, pozdější zásahy už ale mohly ohrozit bezpečnost řidiče a dalších lidí v okolí.

Nebyl totiž problém autu na dálku snížit výkon, vypnout a znovu nastartovat motor, točit volantem nebo vyřadit z provozu brzdy. A to je ohromný problém. A přitom hackerům stačilo zjistit IP adresu, skrz kterou bylo napadnuté auto připojeno k internetu.

Miller i Valasek hodlají nechtěné dálkové ovládání auta popsat v srpnu na konferenci Black Hat v Las Vegas. Nutno říci, že oba experti se zachovali velice zodpovědně. Na samotný problém upozornili koncern FCA měsíce dopředu, takže automobilka mohla vydat „bezpečnostní záplatu“. I tak je to ale velmi znepokojivé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám