Hlavní obsah

Autem vjel na cyklostezku, aby sprostě vynadal cyklistům na silnici. Byli to policisté

Australan Thomas Harris natočil cyklisty, kterak ignorují přímo pro ně postavenou stezku a jedou po silnici. Jenže se přitom dopustil přestupku, a tedy je nyní předvolán k soudu.

Foto: Profimedia.cz

Cyklostezky se staví mimo jiné proto, aby cyklisté nemuseli jezdit mezi auty. (Ilustrační foto)

Článek

Aby se cyklisté cítili bezpečně, staví se pro ně cyklostezky, leckdy za ohromné peníze. Jenže ne všichni cyklisté tyto pro ně vyhrazené kousky asfaltu využívají a jezdí dál po silnici, a tak zbytečně vytvářejí nebezpečné situace pro sebe i ostatní účastníky provozu.

Svérázným způsobem na to upozornil Australan Thomas Harris. Se svým pick-upem vjel na cyklostezku a dvěma cyklistům na silnici řádně vynadal. „Jaký je smysl vynakládat tyhle peníze, když to nepoužíváte, vy zas*aní k*eténi?” křičí z okna na videu, zveřejněném koncem ledna.

Nezúčastněný divák se nejspíš zasměje, ale příběh měl od té doby další vývoj. Oni dva cyklisté byli policisty mimo službu, jak potvrdila policie Nového Jižního Walesu, kde se incident přihodil; konkrétně to bylo u města Jamberoo.

Případ Harrise je nyní v rukou policie; podle webu Bicycling (který označil incident za „obtěžování cyklistů”) se bude řešit držení telefonu za jízdy, urážlivá mluva a jízda autem po cyklostezce.

Cyklisté prý nepřekročili pravidla, řidič ano

Problém je ten, že podle policejního inspektora Leea Ingmira, citovaného webem IllawaraMercury, se cyklisté ničeho protiprávního nedopustili, na rozdíl od Harrise. Ten měl sice de facto pravdu - proč se staví cyklostezky, když cyklisté stejně jezdí po silnici -, ale předpisy porušil on, ne cyklisté.

Na crowdfundingovém webu GoFundMe se rozjela kampaň, která má Harrisovi pomoci s náklady na právní zastoupení. Setkala se s velkým úspěchem - cíl byl vybrat 2000 australských dolarů (cca 32 200 korun), ale v současnosti je vybráno 4035 dolarů (cca 65 tisíc korun).

Pro úplnost dodejme, že v České republice mají cyklisté povinnost cyklostezku či cyklopruh použít, a to podle odst. 1 § 57 zákona 361/2000 Sb. Stejně tak podle odst. 3 stejného paragrafu nesmějí jet dva vedle sebe.

Reklama

Výběr článků

Načítám