Hlavní obsah

Australský válečný veterán opravuje stará auta i ve 100 letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stoletý Cliff Byfield sloužil za války jako kulometčík. Pak se vrátil ke svému řemeslu - karosařině. Dělá ji už téměř 80 let a nemá v plánu přestat, dokud bude živ.

Stoletý Australan je mezi automobilovými fanoušky legendouVideo: AP

 
Článek

Jsou lidé, kteří se nemohou dočkat důchodu. A jsou také lidé, kteří navzdory požehnanému věku stále na něčem pracují. K těm patří Australan Cliff Byfield, který se i ve 100 letech věnuje svému řemeslu - stavbám a opravám aut.

Jako mladík se vyučil karosářem, za druhé světové války byl kulometčíkem v letadle. Po konci války se usadil v Perthu a pustil se do stavění aut. A když dosáhl věku, kdy lidé většinou odchází na odpočinek, prostě s tím nepřestal.

Dnes, po téměř 80 letech práce, je v Perthu legendou. Některá z aut, na nichž pracoval, jsou sběratelskými kousky - mimo jiné postavil 15 vozů od základu. „Mám radost z toho, co dělám, a doufám, že se to lidem líbí,“ říká.

Nedoufá marně. „Pracuje na autech u sebe doma, nemá luxus velké výrobny. Je neuvěřitelné, čeho dosáhl,“ říká Patric O'Callaghan, kurátor Motoristického muzea Západní Austrálie.

Chystá se Byfield někdy s prací přestat? „Ano, až mě odtud vyvezou v truhle,“ říká.

Za volantem vzácné Škody 1100 MBX na soutěžní trase kouzelnou krajinou

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám