Hlavní obsah

Australané testují silnici se svítícími čarami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové silniční značení svítící ve tmě by podle expertů na bezpečnost silničního provozu v australském státě Victoria mohlo pomoci snížit počet obětí při automobilových nehodách v noci, zejména na venkovských silnicích.

V Austrálii testují fotoluminiscenční čáry, které ve tmě svítíVideo: Reuters

 
Článek

Sedmnáct kilometrů státních venkovských silnic a cest, kde není k dispozici elektřina, bylo natřeno speciální fotoluminiscenční barvou, která v noci svítí zeleně a nepotřebuje napájení.

„Značení jednoduše absorbuje světlo prostřednictvím procesu známého jako fotoluminiscence. Efektivně ukládá energii ze slunečního světla a toto světlo je pak vyzařováno po dlouhou dobu až do večera,“ řekl Dave Jones ze společnosti Smarterlite, která technologii vyvinula.

Téměř 40 procent dopravních nehod ve Victorii se stane v noci s více než stovkou úmrtí ročně na venkovských silnicích, uvádí agentura Reuters.

Tato technologie je navržena tak, aby pomohla zvýšit viditelnost pro řidiče v zatáčkách a na křižovatkách a při jejich přibližování, zejména v případě mlhy. Pomoci má také v případě lesních požárů pro snazší orientaci v hustém kouři.

Společnost Smarterlite uvedla, že nyní jednají o exportu technologie na Střední východ, do Afriky a Střední a Jižní Ameriky.

KVÍZ: Zbrusu nové otázky, které se chystají do autoškol. Uspěli byste?

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám