Hlavní obsah

Audi z použitých plastových dílů vyrábí přezky pásů

Automobilka Audi vymyslela důmyslný způsob, jakým využívat plastový odpad z vraků svých vozidel. Pomocí recyklace z nich znovu vyrobí přezky na bezpečnostní pásy.

Foto: Audi

Recyklovaná přezka bezpečnostních pásů

Článek

Elektromobil Audi Q8 e-tron bude mít patrně nejzajímavější a nejekologičtější přezky na bezpečnostní pásy ze všech aut v segmentu. Audi totiž právě u modernizovaného elektrického SUV demonstruje svůj nový způsob recyklace starých plastů z bouraných či opravovaných modelů.

Plastová pouzdra na přezky budou totiž nově vyráběna z mřížek, nárazníků, nábojů kol nebo krytů podvozku modelů Audi. Vše začíná demontáží těchto dílů v síti dealerství po celém světě. Díly pak poputují do drtiče, následně se promění na granulát a poslouží jako základ pro nové díly.

Výsledkem je, že Audi sníží náklady na suroviny u výroby Q8 e-tron a navíc prodlouží životnost fosilního materiálu, který by jinak skončil na vrakovišti a znečišťoval by životní prostředí. Iniciativa je součástí pilotního projektu Audi a PlasticLoop ve spolupráci s chemičkou LyondellBasell.

O podobný systém recyklace mimo Audi projevilo zájem třeba i BMW nebo Renault či Fiat. Automobilky hodlají z použitých materiálů vyrábět například čalounění nebo vnější plastové panely.

Elektrické SUV od Audi si po faceliftu říká Q8 e-tron a dojede dále

AutoMoto

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám