Hlavní obsah

Audi se definitivně loučí s modelem TT, tohle je poslední vyrobený kus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilka zveřejnila snímek posledního vyrobeného kusu modelu TT, který opustil výrobní linku 10.11.2023. Výroba skončila po třech generacích a bezmála šestadvaceti letech.

Foto: Audi

Audi TT

Článek

Automobilka Audi představila koncept modelu TT již v roce 1995 na frankfurtském autosalonu, výroba produkčního kupé odstartovala v roce 1998 a o rok později dorazil i roadster. Rok 2023 je však pro dvoumístnou německou stylovku tím posledním.

O konci modelu se mluvilo již delší dobu, ostatně v minulých měsících jsme byli svědky představení několika speciálních rozlučkových edic. Nyní se však automobilka na svém instagramovém profilu pochlubila snímkem, na kterém vidíme vůbec poslední vyrobený kus, který sjel z výrobní linky v maďarském závodu Audi Györ.

Tím se stal model ve specifikaci TTS Coupe, pod jehož kapotou je 2litrový turbem přeplňovaný zážehový motor, pohánějící všechna kola. Na čelním skle pak Audi připomíná, že výroba probíhala od 18.02.1998 do 10.11.2023, přičemž celkově bylo vyrobeno 662 762 kusů.

Audi TT vznikla ve třech generacích a pod její kapotou se objevila řada zajímavých motorizací, včetně 3,2litrového vidlicového šestiválce či 2,5litrového řadového pětiválce. Překvapivě však v nabídce nechyběl ani vznětový motor.

Pokud by se jméno TT mělo někdy v budoucnu do nabídky značky vrátit, je téměř jisté, že vsadí na čistě elektrický pohon. Při současných trendech je však otázkou, zda by nová generace modelu TT zůstala malým kupátkem, nebo narostla do podoby malého čtyřdveřového kupé či crossoveru. V minulosti si totiž značka formou konceptů pohrávala s oběma možnostmi.

Audi TT slaví čtvrtstoletí speciální edicí

AutoMoto

Audi TT se loučí speciální finálovou edicí

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám